Skrivfel äventyrar South Dakotas lagförslag om legalisering

Publicerad:
Undertecknar

Ett skrivfel kan kosta omröstningskampanjen chansen att legalisera cannabis för personligt bruk i South Dakota nästa år.

New Approach South Dakota, som förespråkar cannabis, har samlat in underskrifter i månader för att stödja en föreslagen omröstningsåtgärd för att legalisera små mängder marijuana, rapporterade Argus Leader.

Men statens tolkning av orden i lagen betyder att man bara skulle legalisera marijuanatillbehör ”marijuana paraphernalia”, inte själva drogen. Analytiker för lagstiftningsrådet sade att en mening i lagförslaget på 11 sidor undergräver legaliseringsarbetet.

Sektionen som legaliserar marijuanatillbehör behandlar lagen som ”staten eller underavdelningen” (städer eller län), men den del som legaliserar drogen marijuana tar sig endast upp i underdelens lag och omfattar inte ”staten eller”.

Det innebär att åtgärden inte skulle påverka statens lag som förbjuder rekreationsmarijuana, om åtgärden skulle gå till omröstning nästa år.

Direktör Melissa Mentele, från New Approach, sade att hon skrev åtgärden utifrån befintlig stadga och att problemet kan lösas senare av domstolarna eller lagstiftare.

”Det finns en lösning, så jag är inte bekymrad över det alls”, sa Mentele. ”Det är bara ett skrivfel. Det är en persons uppfattning om grammatik mot andras”.

Jason Hancock, lagstiftande forskningsråd, sade att anhängare av åtgärden skulle kunna lägga fram ett ändrat lagförslag, men det skulle upphäva alla andra befintliga signaturer.

”De måste börja om med att samla signaturer”, sa han.

Ett nytt förslag skulle kunna försena omröstningen, eftersom justitiedepartements kontor kan ta upp till 90 dagar för att publicera en förklaring.

Jesse Kelley, en advokat för Marijuana Policy Project som hjälpte Mentele med kampanjen, sade att åtgärden skrevs för att möjliggöra lokal kontroll om man bestämde sig för att avkriminalisera marijuanainnehav, försäljning och användning. Och gruppen har lyckats i stater där liknande åtgärder har utmanats av domstol, sade hon.

”Det här är inte en ny fråga som South Dakota-gruppen står inför”, sa hon. ”Motståndarna kommer att gå långt för att motarbeta dessa förslag”.

Kelley berättade att hennes grupp fortsätter att arbeta med Mentele för att skicka iväg förslaget och ändra det när det blivit godkänt.

Anhängare skulle behöva samla ihop nästan 14 000 giltiga signaturer till november för att få åtgärden på 2018-omröstningen.

Taggar Legalisera cannabis South Dakota

Annons

HHCH Vape

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda