Ottawa kommer påskynda processen att godkänna nya producenter av cannabis

Publicerad:
Cannabis buds

Den federala regeringen är redo att drastiskt påskynda tillståndsprocessen för att öka antalet företag som fått tillstånd att producera marijuana för marknaden, som kommer att öppna upp under första halvan av 2018.

En högt uppsatt federal tjänsteman sade att förutom att offentliggöra lagstiftningen för att legalisera marijuana, kommer den federala regeringen börja godkänna nya producenter av marijuana. På denna punkt finns det 42 företag som har nödvändiga tillstånd från Health Canada för att producera marijuana till medicinska ändamål över hela landet.

Tjänstemannen sade att de som redan har licenser kommer att få ett försprång när marknaden öppnas upp för personligt bruk, men tillade att den federala regeringen kommer att utöka personal och resurser för Health Canada så de kan påskynda processen att ge nya producenter ett godkännande.

En viktig fråga är att se till att utbudet av marijuana kommer att möta efterfrågan när örten är legaliserad. Medan Ottawa arbetar för att rensa bort illegala producenter av marijuana, är federal tjänstemän oroliga för att en brist på cannabis skulle skada deras planer på det inledande skedet av legaliseringen.

En annan prioriterad fråga för regeringen kommer vara att se till att det finns ett brett utbud av producenter, och inte bara det befintliga nätet som innehåller många storskaliga anläggningar.

”Det är uppenbart att de producenter som redan är licensierade har en fördel. Men det finns också en tydlig önskan från regeringens sida att ha en blandning av stora och små producenter”, sade den federala tjänstemannen.

”Det finns en stor medvetenhet om behoven av mindre producenter i regeringen”.

Ottawa kommer att ge sig själva långtgående befogenheter att övervaka produktionen av marijuana och att utforma regler för marknadsföring av produkten, som förväntas vara liknande för de som styr Kanadas tobaksindustrin.

Den federala regeringen kommer att ge provinser och territorier ansvaret att övervaka distribution och försäljning av marijuana, i linje med Kanadas alkohol regim.

”Vi kommer att låta dem göra sina egna val på säljsidan”, sade den federala tjänstemannen. ”Det kommer att likna situationen för alkohol. I Alberta, är alkohol i händerna på den privata sektorn, medans det i Quebec och Ontario, drivs av staten”.

Samtidigt förväntas att provinserna utvecklar sina egna planer på att distribuera och sälja produkten.

Den federala regeringen kommer också att arbeta med att utveckla ett system där marijuana ska vara tillgängligt över hela Kanada, även om vissa provinser inte utveckla sina egna distributionsmekanismer tillräckligt snabbt. Projektet är fortfarande under utveckling, men Canada Post kan leverera marijuana med posten, som de för närvarande gör med medicinsk marijuana.

Den federala lagstiftningen kommer att inspireras till stor del av en arbetsgrupp ledd av förre liberala statsrådet Anne McLellan, som föreslog en fullständig legalisering i en rapport förra året.

Arbetsgruppen uppmanade regeringen att tillåta kanadensare att köpa eller inneha 30 gram marijuana för personligt bruk, och att odla upp till fyra plantor hemma.

Premiärminister Justin Trudeau har redan godkänt en av de viktigaste rekommendationerna: att marijuana ska vara lagligt för människor som är tillräckligt gamla att dricka alkohol – 18 eller 19 år, beroende på vilken provins de bor i.

Taggar Alkohol Justin Trudeau Legalisera cannabis Medicinsk marijuana Ottawa

Annons

THCJD Vape

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda