DEA godkänner syntetisk cannabis – medan den naturliga örten fortfarande är olaglig

Publicerad:
Dronabinol

Det har länge hävdats att DEA:s klassificering av ämnen har baserats på minimal förståelse för kemi eller fakta. Nu har DEA bevisat det genom att klassificera syntetisk THC – den viktigaste psykoaktiva komponenten i cannabis – medan plantan fortfarande förblir olaglig.

Meddelandet lämnades av DEA dagen före Thanksgiving och glider under radarn från de vanliga nyhetsmedierna. Dronabinol, som också är känd som Syndros, en spray som utvecklats av läkemedelsföretaget Insys Therapeutics, har nu fått klass II-klassificering som erkänner dess medicinska potential och gör det möjligt att bli ett federalt reglerat receptbelagt läkemedel.

Organisk THC, å andra sidan, förblir en klass 1-drog, vilket innebär att örten klassas som potentiellt farlig och inte har något medicinskt värde. För att undvika förvirring mellan denna ”nya” medicin och organisk THC meddelade DEA att det inte kommer leda till någon bredare omklassificering.

Faktum är att även andra former av dronabinol kommer förbli olagliga, vilket ger Insys ensamrätt att behandla cancerpatienter som upplever illamående från kemoterapi med deras syntetiska THC.

”Det bör noteras att någon annan form av dronabinol än en FDA-godkänd läkemedelsprodukt förblir en klass 1-kontrollerad substans, och de som hanterar sådant material förblir föremål för regelverkskontroller och administrativa, civila, och straffrättsliga påföljder, tillämpliga för klass 1-kontrollerade ämnen som anges i CSA och DEA:s regelverk”.

Restriktionerna ger Insys friheten att sätta sin egen prislapp för deras lagliga THC, som kan sträcka sig från 1000 till 2000 dollar för en månads leverans.

Klassificeringen hade förväntats i några månader efter att substansen, känd som delta-9-THC, godkändes av FDA under sommaren.

DEA noterade att deras klassificering har fått massiv kritik om hyckleriet att tillåta förskrivning av syntetisk THC medan den verkliga plantan förblir i den mest restriktiva kategorin.

”DEA konstaterar att FDA godkänt att orala produkter som innehåller dronabinol har godkänd medicinsk användning”. Byråns svar på detta var: ”medan marijuana inte har godkänd medicinsk användning och därför förblir i klass 1”.

Uttalandet kommer efter många studier som genomförts av några av landets mest respekterade institutioner de senaste åren, vilket tyder på att cannabis faktiskt har medicinskt värde.

Andra som lämnade in officiella kommentarer till DEA föreslog att läkemedelsbolagen är mer intresserade av vinster än patientens välbefinnande. Det är ett påstående som kan gränsa till konspiration om det inte vore för det skumma rykte Insys har utvecklat medan opioidkrisen förvärras.

Så sent som i oktober avgick Insys grundare Dr. John N. Kapoor efter anklagelser mot honom som påstod att han mutat läkare att ordinera en fentanylprodukt som produceras av Insys. Fentanyl-produkten, känd som Subsys, var menad för cancerpatienter men ordinerades brett för dem som inte hade cancer.

”Insys är involverade i ett rikstäckande system”, skriver Mark Brnovich, justitieminister i Arizona, ”där de lurade försäkringsbolag, patienter och läkare. Insys ljög för försäkringsbolag, dolde viktig fakta från läkare och patienter, och betalade läkare ”speaker fees” i utbyte mot att skriva recept, allt för att öka försäljningen av Subsys, utan hänsyn till patienternas hälsa och säkerhet”.

I september kommenterade Insys stämningen genom att säga att mycket av deras ljusskygga metoder togs ur sitt sammanhang.

”Jag är övertygad om att jag inte har begått några brott och tror att jag kommer att bli rentvådd”, skrev Kapoor i sitt avgångsbrev.

Uttalandet står i kontrast till en omfattande undersökning av kongressen som visade att Insys inte bara fick läkare att överföreskriva deras medicin men också att dem kan vara ansvariga för många överdoser.

Insys arbetar även på en syntetisk version av cannabidiol för att behandla en rad olika sjukdomar hos barn. Det ämnet, som också är en oral lösning, undersöks för närvarande i olika stadier av kliniska FDA-prövningar. Det tyder på att Insys är intresserade av att erbjuda alla fördelar med cannabis – vilket är bra för patienterna – men ifrågasätter också huruvida alla kemiska komponenter i cannabis kan legaliseras före själva plantan.

Senast ändrad:

Taggar DEA Dronabinol FDA Fentanyl Insys Opioidepidemi Opioider Syndros Syntetiskt THC THC

Källa herb.co

Annons

THCPO Vape

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda