Amerikansk alkoholjätte investerar i Kanadas största cannabisbolag

Publicerad:
Alkohol

Ett stort alkoholföretag har gått med på att köpa nästan 10 procent av Kanadas största marijuanaföretag för 245 miljoner dollar.

Amerikanska Constellation Brands, som bland annat säljer Corona och Svedka vodka, har tecknat en överenskommelse om att förvärva nästan 10 procent av aktierna i kanadensiska Canady Growth Corp, för 245 miljoner dollar.

Canopy Growth är världens största noterade cannabisbolag med ett börsvärde på 2,2 miljarder kanadadollar.

Företagen meddelade under måndagen att avtalet kommer leda till att Constellation kan hjälpa Canopy med marknadsföring och varumärkesutveckling.

De kommer också att samarbeta i utvecklingen av cannabisbaserade drycker.

Constellation Brands räknas som det tredje största ölföretaget i USA, ”med ikoniska importerade märken som Corona Extra, Corona Light, Modelo Especial, Modelo Negra och Pacifico”. Dom säljer också många vin- och sprit varumärken.

Constellation Brands hoppas nu att affären ska ge dem ett försprång i en bransch som bolaget tror kommer växa starkt efter en väntad legalisering i USA under kommande år.

”Canopy Growth har ett erfaret ledarskap som förstår det lagliga, reglerande och ekonomiska landskapet för en framväxande marknad som förväntas bli en betydande konsumentkategori i framtiden”, säger Constellation, verkställande direktör Rob Sands.

Rob Sands ser inte marijuana som något hot mot öl eller sprit, men om konsumenter kommer välja mellan öl, vin, sprit eller cannabisdryck vill han kunna erbjuda alla fyra, sade han i intervjun.

Constellation tillade att dem inte har några planer på att sälja cannabisprodukter i USA, men kan sälja det i Kanada där ät- och drickbara cannabisprodukter väntas legaliseras under 2019.

Affären ger Canopy en viktig samarbetspartner.

”Vi har också stärkt vår budget för att finansiera de ambitiösa expansionsinsatser som är planerade till 2018 – ett år som kommer att leda till oförutsedd tillväxt i medicinsk och vuxenanvändning, säger Canopys ordförande och verkställande direktör Bruce Linton.

Canopy Growth ska använda det nya kapitalet till att utöka sin produktion och lagerkapacitet i hela landet.

Under avtalet kommer Constellation att köpa en procentandel på 9,9 eller nästan 18,9 miljoner aktier i Canopy för 12,9783 dollar per aktie.

Den legala marknaden för cannabis bedöms nästa år vara värd över 60 miljarder kronor i Kanada och nästan 90 miljarder kronor i USA, enligt analysföretaget Monitor.

Taggar Alkohol Canopy Growth Constellation Brands

Källa cbc.ca

Annons

THCB Vape

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda