Köpenhamn gör ett fjärde försök att legalisera cannabis för att minska gängkrigen

Publicerad:
Christiania

Danska regeringen kommer troligen inte bevilja begäran om att legalisera på prov.

Köpenhamns tjänstemän försöker legalisera cannabis – trots att den danska regeringen avvisat föreslagna studier tre gånger tidigare.

Staden ledd av borgmästaren Frank Jensen, har gjort sin fjärde formella begäran om att huvudstaden ska få utföra ett legaliserings program på prov där försäljningen uteslutande skulle hanteras av myndigheterna.

Koalitionen av rödgröna alliansen och Liberal Alliance (LA) sade att testet är nödvändig för att förhindra det ökande antalet skottlossningar i staden som troligen är kopplade till rivaliserande gäng som försöker styra den lokala marknaden.

”De senaste månaderna har vi sett en intensifiering i kampen mellan gängen för att dominera den lukrativa och illegala marknaden. Det orsakar otrygghet för de boende”, berättade en rådsmedlem i LA för danska DR.

Förslaget kom bara några månader efter att bodarna som sålde cannabis i Christiania revs efter ett skottdrama i september.

Två officerare och en civil skadades också i incidenten när polisen försökte gripa en känd langare.

Christiania distriktet, som grundades av husockupanter som tog över en nedlagd militärbyggnad för 45 år sedan, var en populär turistattraktion på grund av dess färgglada hus och öppna cannabishandel.

Den nationella regeringen har traditionellt varit mot någon form av cannabis legalisering så det är osannolikt att dem kommer att stödja Köpenhamns förslag, men det finns tecken på att dem skulle kunna mjuka upp sin tidigare hårdföra hållning, rapporterar The Local.

Förra månaden godkände regeringen ett fyraårigt provprogram som tillåter ett litet antal patienter att behandlas med medicinsk marijuana i början på 2018.

Samtidigt har opinionsundersökningar visat att 88 procent av det danska folket stöder en legalisering av cannabis för medicinskt bruk och drygt hälften av folket vill godkänna privat bruk.

Taggar Cannabishandel Christiania Gängkrig Köpenhamn Legalisera cannabis

Annons

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda