Danskarna odlar marijuana hemma för att undvika MC-gäng

Publicerad:
Cannabis topp

Nästan 80 procent av dem som odlar marijuana hemma, gör det för att undvika att stödja kriminella och mc gäng, visar studien.

Det är nästan omöjligt att köpa ett gram marijuana på gatan i Danmark, utan att antingen mc gäng eller andra brottslingar har varit involverade i hashklumpens väg till langarna, säger polisen.

Därför väljer fler danskar att odla cannabis själva istället för att köpa marijuana, eller hasch i Christiania eller hos den lokala langaren.

Så säger Jan Danum som säljer frön på nätet. Han har sett att försäljningen har fördubblats i år jämfört med förra året.

– Jag har nästan slutsålt hela tiden, och jag förstår det inte riktigt, eftersom det inte var så förra året, säger han till dr.dk.

Stöder inte gängen

Han uppskattar att det nu finns fler som odlar cannabis hemma, för att undvika att stödja den organiserade brottsligheten.

– Miljön har blivit mer våldsam sedan polisen stängde Christiania, innan var annars alla relativt fredliga. Folk vill att det ska vara enkelt, och det lättaste är att plantera frön hemma, förklarar Jan Danum.

Du hjälper fortfarande människor att odla cannabis, och det är kriminellt. Är det mycket bättre?

– Med det jag gör stödjer jag åtminstone inte MC-gängen och andra kriminella, säger han och tillägger att många av hans kunder faktiskt köper frön att odla marijuana för medicinskt bruk.

För att förhindra den illegala miljön

Att danskarna odlar marijuana själva backas upp av forskaren Vibeke Frank för Centrum för alkohol- och drogforskning, som tillsammans med några kollegor studerar varför danskar väljer att odla cannabis själva.

Nästan 80 procent av dem som odlar cannabis själva, gör det för att undvika den olagliga miljön, enligt en undersökning som hon och forskargruppen har gjort.

Därför väljer danskarna att odla cannabis i själva:

[*] Personlig användning: 94 procent
[*] Nöjet med att odla: 88 procent
[*] Undvika den olagliga miljön: 77 procent
[*] Det är billigare: 67 procent
[*] Dela med vänner: 45 procent
[*] Det är mindre riskfyllt: 32 procent
[*] För att sälja vidare: 4 procent

– Folk vill i första hand att förse själva, eftersom de inte vill vara en del av kriminella kretsar, som annars styr cannabismarknaden, säger hon till dr.dk.

– Folk vet att cannabismarknaden styrs av mc gäng och dom är inte intresserad av att vara en del av det, berättar Vibeke Frank.

Hennes undersökning bygger på svar från en anonym enkät bland cirka 400 deltagare.

Enligt en rapport från Europol, har produktionen av cannabis inom Danmark ökat under de senaste åren. Det finns både så kallad kommersiell cannabisodling, som organiseras av kriminella, men det finns också den ideella där folk odlar cannabis för personligt bruk.

– Det finns ingen tvekan om att det är ett fenomen som tar upp mer och mer tid – det kan man se genom att titta på polisens insatser, men också på den verksamhet som sker på internet. Här finns fler och fler forum som fokuserar sig på cannabisodling, säger Vibeke Frank.

Polisen: Vi hittar dem oftast av en slump

Polisen upptäcker mest privata hemmaodlingar av en slump, säger Rikspolisstyrelsen.

– Normal hittas odlingarna om vi besöker människor för andra orsaker – exempelvis vid inbrott, säger Michael Ash, chef för Nationellt forskningscentrum.

Det är inte enbart för egen konsumtion som folk odlar cannabis i Danmark. Under det senaste året, har det enligt polisen blivit vanligare för organiserade brottslingar att odla cannabis för att sälja den vidare.

Och den typen av cannabisodling bryr polisen sig mer om än hemmaodlare som odlar för eget bruk.

– Naturligtvis är det olagligt att odla cannabis för eget bruk, och det ger vanligtvis böter, men det är den professionella kulturen som berör oss mest, förklarar Michael Ash.

Det är inte olagligt att sälja frön, men det är olagligt att både odla, inneha, konsumera och sälja marijuana vidare.

Taggar Cannabisodling Christiania Haschhandel MC-gäng

Källa dr.dk

Annons

HHCPO Vape

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda