Haschhandeln har minskat i Christiania

Publicerad:
Christiania
Indgang, Christiania, København Foto: News Øresund - Peter Mulvany © News Øresund(CC BY 3.0)Detta verk av News Øresund är licensierat under en Creative Commons Erkännande 3.0 Unported-licens (CC BY 3.0). Bilden får fritt publiceras under förutsättning att källa anges. The picture can be used freely under the prerequisite that the source is given. News Øresund, Malmö, Sweden.www.newsoresund.org.News Øresund är en oberoende regional nyhetsbyrå som ingår i projektet Øresund Media Platform som drivs av Øresundsinstituttet i partnerskap med Lunds universitet och Roskilde Universitet och med delfinansiering från EU (Interreg IV A Öresund) och 14 regionala; icke kommersiella aktörer.

Handeln med hasch har minskat kraftigt, sedan de boende i Christiania rev stånden i början av september. Men det innebär inte att det säljs mindre hasch i stort, säger Kim Møller vid Aalborgs universitet.

Christianiterna rev bodarna, sedan två poliser hade blivit skjutna på Pusher Street. Efter skottdramat började polisen sätta upp övervakningskameror, som blev nedrivna nästan omgående.

– Förbrukningen minskar inte när utbudet blir begränsat under en period. Den flyttar bara till andra platser och det kan medföra en mindre prisstegring, säger Kim Møller, som doktorerat på organiserad haschhandel.

Om det är som polisen säger – en helt ny situation i Christiania – kommer det enligt Møller att ruska om haschmarknaden, så att försäljningen flyttar och försäljningen sker mer i det fördolda.

Men det finns ett tryck från haschhandlare att komma tillbaka. Haschhandeln på området har ibland omsatt över en miljard kronor årligen.

Taggar Christiania Haschhandel Pusher Street

Källa svd.se

Annons

THCB Vape

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda