Haschhandeln har minskat i Christiania

Publicerad:
Christiania

Handeln med hasch har minskat kraftigt, sedan de boende i Christiania rev stånden i början av september. Men det innebär inte att det säljs mindre hasch i stort, säger Kim Møller vid Aalborgs universitet.

Christianiterna rev bodarna, sedan två poliser hade blivit skjutna på Pusher Street. Efter skottdramat började polisen sätta upp övervakningskameror, som blev nedrivna nästan omgående.

– Förbrukningen minskar inte när utbudet blir begränsat under en period. Den flyttar bara till andra platser och det kan medföra en mindre prisstegring, säger Kim Møller, som doktorerat på organiserad haschhandel.

Om det är som polisen säger – en helt ny situation i Christiania – kommer det enligt Møller att ruska om haschmarknaden, så att försäljningen flyttar och försäljningen sker mer i det fördolda.

Men det finns ett tryck från haschhandlare att komma tillbaka. Haschhandeln på området har ibland omsatt över en miljard kronor årligen.

Christiania Haschhandel Pusher Street

Källa:

Högsäsong på berömda Pusher Street

Det är högsäsong på Pusher Street, där turister och festivalgäster kommer för att köpa cannabis helt öppet. Häromdagen besökte Ekstra Bladet Christiania och det var uppenbarligen ett...