Danskt sjukhus godkänner cannabisolja för cancerpatienter

Publicerad:
Cannabisolja

– Det hjälpte mycket när jag fick cannabis, säger Tanja Maria Dahl Overgaard. Som cancerpatienter på avdelningen var hon en av de första att få cannabisolja för illamående.

Smärta. Feber. Diarré. Och illamående. Mycket illamående.
– Det har definitivt varit det värsta. Så mycket illamående.

Det säger 40-åriga Tanja Overgaard, som i maj fick diagnosen leukemi (blodcancer). Därför har hon under de senaste månaderna gått igenom ett antal behandlingar där kemoterapi behandlingen har varit svårast, säger hon.

Det är kemoterapin som har gett henne illamåendet.
– Och medicin som jag fick hjälpte inte riktigt, säger Tanja Overgaard.

Tackade ja omedelbart

Men en dag skrev hennes läkare vid Odense Universitetssjukhuset ut cannabisolja till henne.

– Så jag sa ja direkt. Jag behövde ingen betänketid alls, säger hon, när danska DR Nyheder träffade henne innan hon skulle få ännu en behandling – den här gången strålbehandling.

Tanja Overgaards cannabisolja produceras av Glostrup Apotek. Det är det enda apotek i Danmark som har cannabisrelaterade läkemedel.

Cannabis odlas i växthus i Österrike. Budsen (blommorna) från anläggningen behandlas i Tyskland, sen kan apotekare från Glostrup köpa hem extrakt av växten för att kunna producera olja och piller.

– Det hjälpte. Riktigt mycket, säger Tanja Overgaard.

Ett effektivt sätt

Hon är en av två patienter på avdelningen i Odense Universitetssjukhuset, som har erbjudits olja med en hög koncentration av THC.

Det är ett ämne som vanligtvis förknippas med cannabis, eftersom det är den berusande ingrediensen i cannabisplantan. Men Tanja Overgaard tar så små doser av medicin så hon inte blir berusad, säger hon.

– Det har inte förekommit några biverkningar, inte vad jag har upplevt i alla fall, säger hon.

Och Tanja Overgaards läkare Paul Gram-Hansen, överläkare på avdelningen, har också inget tvivel om att medicinen har en god effekt.

– Naturlig cannabis administreras av oss som THC olja, som också är billig och mycket effektiv mot illamående i samband med kemoterapi, skriver han till DR Nyheder.

Därför har avdelningen med Paul Gram-Hansen i spetsen precis godkänt thc olja från Glostrup Apotek som en möjlig behandlig för illamående efter kemoterapi. Illamående som inte försvinner vid användning av andra anti-kräkmedel.

– Så nu har vi möjlighet att få mer erfarenhet av oljan, säger Paul Gram-Hansen.

Flera läkare skriver ut cannabisolja

Enligt honom finns det bevis för att ämnet THC agerar mot illamående, men det danska läkemedelsverket rekommenderar inte landets läkare att skriva ut cannabismedicin från Glostrup Apotek. För styrelsens dokumentationen om effekt är alltför begränsad.

Därför är det upp till den enskilde läkaren som ordinerar medicinen, att ta ansvar för behandlingen. Men trots detta ökar antalet läkare som ordinerar piller med cannabisolja från Glostrup Apotek. Under det senaste året har antalet läkare som skriver ut medicinen ökat från en till mellan 20-30 doktorer.

Förra året, en handfull patienter – nu tillverkar apoteket läkemedet till 200 patienter.

– Under de senaste sex till nio månaderna har vi sett att det har skett en ökad efterfrågan på dessa produkter från vissa läkare, säger Kristian Østergaard Nielsen från Glostrup Apotek.

Cirka 25 av 200 patienter som cancerpatienten Tanja Overgaard upplever illamående efter kemoterapi, säger Kristian Østergaard Nielsen.

Enligt honom påverkar THC vissa signalprocesser i hjärnan.
– På detta sätt kan vi ge lindring på bland annat smärtor och illamående.

För Tanja Overgaard har cannabis-droppar inneburit att hon velat ha mat igen, och att illamåendet är borta, säger hon.

– Innan jag började med cannabis-droppar kräktes jag av bara lukten av mat, men det gör jag inte längre.
– Jag kan vara där mer för min dotter och min make och inte bara ligga i sängen hela tiden, tillägger hon.

Källa dr.dk

Annons

CBD Buds

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda