Apotek i San Jose får börja sälja cannabis för personligt bruk efter nyår

Publicerad:
Medicinsk marijuana

San Joses invånare kan nästa år köpa marijuana hos någon av stadens 16 licensierade medicinska cannabisapotek, beslutade stadsfullmäktige efter en omröstning i tisdags.

Beslutet tillåter inte att nya cannabisbutiker öppnas i San Jose och innehåller regler om var cannabisbutikerna får finns – långt bort från skolor, parker och andra kollektiv.

San Joses befolkning godkände förra året lagen Proposition 64, som legaliserade marijuana för vuxenbruk.

”Jag är emot att barn och ungdomar använder denna ört, men jag förstår att väljarna röstade för rekreations-användning”, sade rådmannen Johnny Khamis, som också bad stadsstaben att upphäva ett förbud som förbjuder cannabisföretagare att äga mer än en plats.

Jag skulle helst se all marijuana – oavsett om folk köper det för medicinska eller personliga ändamål – regleras och beskattas.

Borgmästare Sam Liccardo instämde och sa att staden har en ”bra uppsättning regler på plats” för sina 16 medicinska cannabisapotek.

För tre år sedan blev San Jose en av de första stora städerna att reglera medicinsk marijuana. Ledarna lagstiftade två lagar: En som angav var butikerna får vara – långt bort från skolor, parker och andra kollektiv – och en annan som kontrollerade vem som får driva en butik och hur den ska drivas. Staden krävde också att butiksägare registrerar och betalar avgifter, inklusive en skatt på 10 procent.

Efter att ha sorterat ut hundratals illegala cannabisbutiker, klarade sig bara 16 platser i stadens stränga registreringsprocess. Nu får butikerna på de 16 platserna sälja och leverera icke-medicinsk marijuana – med statslicens – från början av 2018.

Enligt beslutet i tisdags är 16 cannabisbutiker skyldiga att ansöka om att sälja rekreationsplantor, betala registreringsavgifter och genomföra ytterligare inspektioner. Deras leveransförare måste genomgå ytterligare bakgrundskontroller och utrusta sina fordon med GPS-sändare och kameror för att skydda sin cannabis.

Mer än 57 procent av väljarna i San Jose röstade för att legalisera vuxnas cannabisbruk. District 6, som inkluderar välbärgade Willow Glen och Rose Garden-områdena, hade högsta godkännandegrad med nästan 65 procent av väljarna som sa ja till rekreationsplantor.

Varje stad i länet Santa Clara röstade också för en legalisering. Men en handfull städer i Bay Area införde förbud mot försäljning av icke-medicinsk cannabis för att ge stadsledarna tid att räkna ut hur man reglerar och beskattar den nya industrin. Lagen Prop. 64 ger städer lokal kontroll över reglering – och tillåter dem även att helt förbjuda det.

Medan San Joses polischef Eddie Garcia uttryckte oro för människor som kör under påverkan av marijuana och ökad tillgång till örten bland ungdomar, betonade han att det inte kommer att öppnas nya cannabisbutiker i San Jose utöver de 16 sanktionerade platserna. Han sa också att det är bättre än att folk köper cannabis på den svarta marknaden.

Sean Kali-rai, grundare av Silicon Valley Cannabis Alliance som representerar fem av San Joses medicinska cannabisapotek, sa att han var nöjd med stadsfullmäktiges beslut.

”Det är lite överväldigande att tänka att San Jose just nu slutade med cannabisförbudet”, sa Kali-rai. ”Det är ett bevis på det faktum att denna bransch kan regleras, beskattas och fungera som vilket annat företag. Så de bör inte behandlas annorlunda”.

Senast ändrad:

Taggar Apotek Legalisera cannabis Marijuanaförsäljning San Jose

Annons

CBD Buds

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda