Snart okej att köra bil om du rökt cannabis fast inte är påverkad

Publicerad:
Spliff bakom ratten

Att köra bil med THC i kroppen ska inte automatiskt betyda böter och indraget körkort. Politiker i Danmark menar nu att många som blivit av med körkortet faktiskt inte utgör någon fara för andra i trafiken.

Den som röker hasch i dag och sedan sätter sig bakom ratten i Danmark riskerar böter och att bli av med körkortet i upp till tre år. Det anser regeringen är för hårt.

– Man ska få köra bil, även om man rökt hasch. Det finns självklart en gräns för hur mycket, men det vi nu talar om är att gränsvärden bör införas, säger Jan E Jørgensen (Venstre), medlem i justitieutskottet, till danska Ekstra Bladet.

För ett tag sedan skärptes straffen för att köra bil cannabispåverkad i Danmark. Men efter att över 5000 personer förlorat körkortet på grund av att de kört bil med THC i kroppen verkar det som att beslutet kan ändras.

– Problemet är att vi har straffat en massa människor som inte har varit en fara i trafiken över huvud taget, bara för att de kanske rökte hasch för 14 dagar sedan, säger Jørgensen.

Regeringsförslaget presenterades i samband med folketingets öppnande.

– Om man vill bekämpa narkotika kan man göra det på andra sätt än i trafiklagen. Man kan fråga sig varför en person som röker marijuana och tar bilen ska straffas samtidigt som en person som röker marijuana och tar bussen ska få gå fri, säger Jørgensen.

På frågan om man ska mista körkortet om man röker hasch på en lördag och kör bil på måndagen svarar 80 procent nej. Endast 20 procent tycker att det vore rätt.

THC Trafiken

Källa:

Washington säljer nästan mer cannabis än alkohol

Cannabishandeln i Washington har nästan gått om sprit försäljningen. Vid årets andra kvartal, nådde marijuana försäljningen en topp på 212.000.000 dollar i jämfört med 249.000.000 dollar...

Är Apple på väg att utveckla en Vape-penna?

Är Apple på väg in i cannabisindustrin, det kan man fråga sig om man råkat komma över deras ansökan till amerikanska patentverket för en "sublimator/vaporizer"? Apple hänvisar till sitt...

Cannabisklubbar godkändes av senaten i Colorado

Senaten i Colorado godkände på torsdagen, det första lagförslag i landet, att tillåta speciella cannabisklubbar. Men guvernören John Hickenlooper har sagt att han kommer att lägga in sitt veto...