Högsäsong på berömda Pusher Street

Publicerad:
Pusher Street

Det är högsäsong på Pusher Street, där turister och festivalgäster kommer för att köpa cannabis helt öppet.

Häromdagen besökte Ekstra Bladet Christiania och det var uppenbarligen ett stort tryck för att köpa olika cannabisprodukter – både jointar, hasch och olika sorters marijuana.

Allt erbjuds till försäljning i Christianias många bås. Och det finns just nu ungefär 40.

I september förra året beslutade en större grupp Christianiter att riva de gamla haschbodarna. Det hela hände efter att haschförsäljaren Mesa Hodzic sent på kvällen den 1 september sköt och skadade två poliser som skulle gripa honom. En polak som av en slump var i närheten, skadades också av skotten.

Under perioden före händelsen, hade försäljarna stått maskerade för att försöka undvika polisutredningar. Och de stora haschbåsen – där flera hade musiksystem och tv-apparater – täcktes över med kamouflagenät.

Allt det försvann när stånden revs i September.

Handeln fortsatte dock. Inledningsvis i mindre utsträckning, där försäljare på bänkar och stolar erbjöd sina varor.

Men några månader senare var bodarna återigen tillbaka på ”gatan”. Men då bestod båsen av sex mjölkbackar med en skiva på toppen.

Nu är båsen äntligen tillbaka och försäljningen blomstrar. Handeln är dock inte lika stor som före rivningen. Det finns heller inga maskerade eller kamouflagenät.

Nu är dock båsen mindre, och kan antingen bestå av oljefat eller vara byggda av annat material som gör att de lätt kan flyttas.

Eller snabbt kan byggas upp igen. För under sina regelbundna besök tar polisen ofta båsen i beslag.

– Det har tidigare nämnts att omsättningen av handeln i och kring Pusher Street ligger på mellan tre fjärdedelar till en miljard. Och den siffran är förmodligen inte helt fel, säger Dannie Rise, chef för Special Operative avdelningen, som inkluderar den tidigare Task Force Pusher Street – TFP.

Taggar Cannabismarknad Christiania Haschhandel Pusher Street

Annons

CBD Buds

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda