Republiken Georgien avkriminaliserar cannabisbruk

Publicerad:
Cannabisbruk
marijuana buds in zip lock bag, with hands showing the contents.

Konstitutionella domstolen i republiken Georgien meddelade under torsdagen att det är okonstitutionellt att straffa någon för att konsumera cannabis.

Avkriminaliseringen påverkar inte de bestraffningar som fortfarande finns när det gäller köp eller försäljning av cannabis, beslutet tillåter dock folk att konsumera örten.

”Cannabiskonsumtion har avkriminaliserats idag”, säger Iago Khvichia, en advokat för Girchi, ett politiskt parti i Georgien som har varit en viktig allierad i kampen mot cannabisförbudet. ”Det kommer snart att avgöras om [konsumtion] kommer att legaliseras”, tillade Khvichia.

Givi Shanidze är den georgiska medborgaren som förde fram hur svårt det var att avskaffa hans kriminalregister för upprepade brott mot marijuanalagen.

Beslutet på författningsdomstolens vägnar är den senaste stora utvecklingen mot en cannabisreform i denna före detta sovjetiska nation.

Den 14 juli utdelade den konstitutionella domstolen en annan vinst när dem förklarade att odlingen av upp till 151 gram cannabis för personligt bruk inte var ett brott.

Innan avkriminaliseringen av personlig cannabisodling planterade Girchi-partiet 84 marijuana frön vid deras huvudkontor i januari – en handling av civil olydnad mot odlingsförbudet. Växterna konfiskerades av myndigheterna men inga gripanden gjordes.

Dagens beslut av rättsväsendet kommer nu att leda till parlamentet för beslutet ska antas i lag.

Taggar Aktivism Avkriminalisera Cannabisbruk Cannabisodling

Källa marijuana.com

Annons

THCH vape Sverige

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda