Inget körkort för patienter med medicinsk cannabis meddelar dansk domstol

Publicerad:
Bakom ratten

Experimentet med medicinsk cannabis riskerar att bli utan bilförare.

Även om en majoritet i Danmarks parlamentet har enats om att inleda ett pilotprojekt för medicinsk cannabis under 2018 för uppskattningsvis 1.500 medborgare, har en färsk dom från Köpenhamns tingsrätt hindrat många från att delta.

Tingsrätten för västra och mellersta Jylland bestämde nämligen att polisen agerade korrekt i September 2014 när polisen vägrade en förnyelse av den nu 60-åriga Johnny Zaars körkort, skriver Dagbladet Information.

Johnny Zaar lider av den kroniska tarmsjukdomen Crohns och osteoporos och har sedan 2008 tagit läkemedlet Marinol, som innehåller syntetiskt THC, för att lindra sin smärta.

Vägtrafiklagen ändrades 2007

År 2007 ändrades vägtrafiklagen så att körning med THC – den psykoaktiva ämnet i cannabis – i blodet förbjöds. Men det är också tydligt från vägtrafiklagen, att körförbudet med psykotropa ämnen i blodet inte gäller om ämnena ”tas enligt ett lagligt recept”. Men Johnny Zaars läkare godkände i September 2014 att han skulle få tillbaka sitt körkort.

Under rättegången hävdade Zaars advokat att polisen inte hade gjort en konkret undersökning av sin klients faktiska körförmåga, men i stället förlitat sig på allmänna bedömningar av risken att behandlas med THC-läkemedel i samband med körkort.

Under åtta år har Johnny Zaar kört bil och tagit Marinol utan incidenter eller skador. Ändå tyckte domstolen att han inte kunde köra bil om han fortsätter sin behandling med Marinol.

Även om de sju partierna i danska riksdagen den 8 november enades om att inleda ett fyraårigt pilotprojekt för medicinsk cannabis, innehöll avtalstexten inte ett enda ord om möjligheterna till att köra bil om du behandlas med medicinsk cannabis. Men styrelsen för patientsäkerhet uppgav i en guide från 2013 att beroendeframkallande droger och körkort är oförenliga, ”om den förbrukade mängden är så stor att den påverkar körningen”.

Styrelsen håller nu på att ”bedöma om det finns skäl för att behålla bedömningen av THC-läkemedel”, enligt ett utlåtande. Om dessa överväganden inte består av en annan uppsättning regler, står Köpenhamns tingsrätt i vägen för att bilister ska få delta i det kommande pilotprojektet för medicinsk cannabis.

Taggar Crohns sjukdom Köpenhamn Medicinsk marijuana Osteoporos THC Trafiken

Annons

THCH vape Sverige

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda