Texas överväger att avkriminalisera cannabis

Publicerad:
Texas

Texas lagstiftare kommer att diskutera om att ta bort de påföljder som är förknippade med små marijuana innehav år 2017.

Enligt en rapport från Texas Tribune, lämnades det på måndagen in ett antal cannabisrelaterade lagförslag. Ett av dem syftar till att avkriminalisera upp till ett uns (27,3 gram) marijuana över hela Lone Star staten. Målet med åtgärden är att helt enkelt göra detta brott till en civil överträdelse, som bestraffas med 250 dollar i böter – utan fängelse och utan att hamna i kriminella register, enligt Joe Moody, lagstiftaren ansvarig för utarbetandet av lagförslaget.

Även om det inte är en perfekt plan, skulle omfattningen av House Bill 81 vara en relativt välbehövlig reform för Texas, särskilt med tanke på att det aktuella straffet för detta brott är en brottslig förseelse, med upp till 180 dagar i fängelse och 2000 dollar i böter.

Om detta lagförslag låter bekant, kan det bero på att Moody förde fram ett liknande förslag (House Bill 507) år 2015. Men medan det förslaget verkade ha en chans under sin första granskning framför en viktig lagstiftnings kommitté, lyckades lagstiftare på något sätt bråka om frågan tills det var för sent för dom att ta förslaget till nästa nivå. Och eftersom Texas kör på ett tvåårigt system, har alla marijuana frågor varit tvungna att vänta tills 2017 för vidare diskussion.

Även om det fortfarande är för tidigt att säga hur mottagliga lagstiftarna kommer att vara för begreppet avkriminalisering, finns det en hel del stöd för ett sådant förslag hos väljarna. I själva verket visar några av de senaste undersökningarna från Texas att endast 20 procent av statens invånare tycker att folk fortfarande bör kastas i fängelse för lite innehav av cannabis.

År 2015 visade det sig att 97 procent av alla marijuana relaterade domar i Texas var för mindre innehav – ett brott som, oavsett om gärningsmannen åker i fängelse, kommer med ett eko som potentiellt kan lamslå framtiden för annars laglydiga medborgare.

”Vi spenderar våra skattepengar på att låsa in folk, människor som inte förtjänar att bli fängslade, eftersom de bara haft en liten mängd av marijuana”, berättade statsrepresentanten Jason Isaacs, en supporter av avkriminalisering, för Tribune. ”Detta är människor som vi förmodligen subventionerar offentlig utbildning för, och som vi förmodligen subventionerar statlig skola för, och nu stämplas de som brottslingar när det görs en bakgrundskontroll”.

Intressant nog stödde inte representant Isaac förslaget från Moody om en avkriminalisering år 2015. Men nu tror han tiden är rätt att på allvar diskutera den här typen av reformer. Naturligtvis är detta bra nyheter om också andra nejsägare av avkriminaliseringen har ändrat sig i frågan och är angelägna om att ge sitt stöd för House Bill 81 denna gången.

Texas guvernör Greg Abbott sade tidigare att han inte trodde att en avkriminalisering skulle gå igenom år 2015, men hans administration har ännu inte uttalat sig om huruvida guvernören skulle stödja denna reform om den tar sig till hans skrivbord någon gång nästa år.

Taggar Avkriminalisera Texas

Källa hightimes.com

Annons

THCH vape Sverige

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda