Tobak mycket farligare än marijuana under graviditeten

Publicerad:
Gravid spliffrökare

En ny stor studie i tidskriften Obstetrics & Gynecology undersökte data som hävdar att marijuana kan orsaka negativa effekter på gravida kvinnor och deras ofödda barn.

Slutsatsen: Tobak gjorde det.

Forskare från Washington University genomfört en detaljerad analys av mer än 30 studier för att ta reda på om marijuanabruk kan orsaka låg födelsevikt eller för tidig förlossning.

Även om forskaren Dr Shayna Conner och hennes kollegor först upptäckte att kvinnor som rökte marijuana under graviditeten hade en ökad risk för sådana problem, fann de också att när en mors tobaksbruk tillfördes i ekvationen försvann förhållandet.

”Vi fann att moderns marijuanabruk under graviditet inte är en oberoende riskfaktor för låg födelsevikt eller tidig födsel efter justering av faktorer såsom tobaksbruk”, skrev författarna till studien. ”Det verkar också inte finnas en ökad risk för andra negativa neonatala resultat… när vi hänsyn till andra påverkande faktorer.”

De drog slutsatsen: ”Den ökade risken för negativa neonatala resultat som rapporterats hos kvinnor som använder marijuana under graviditeten är sannolikt ett resultat av samexisterande bruk av tobak och andra faktorer, inte ett resultat av enbart marijuanabruk”.

”En orsak till bristen på klarhet är att gravida kvinnor som använder marijuana är mer benägna att röka tobak, som är känt för att öka risken för tidig födsel och låg födelsevikt”, skrev Sullum. ”Därför skulle tobaksrökning kunna vara den verkliga orsaken till de negativa effekter som är förknippade med marijuanabruk i vissa studier”.

Det är alltid en bra idé att överväga potentiella riskfaktorer som kommer med olika ämnen (mat, droger, etc) medan man tar hand om hälsan hos det ofödda barnet, säger Sullum ”Gravida kvinnor som använder marijuana är inte mer hänsynslösa än de som dricker ett glas vin vid enstaka tillfällen (som till skillnad från drickande, inte är associerad med fosterskador), och de löper mindre risk än de skulle ha gjort om de rökte tobak.

”Eftersom regeringen inte automatiskt antar att gravida som dricker och röker är olämpliga föräldrar”, fortsatte han, ”är det meningslöst att behandla gravida cannabisbrukare på det sättet.”

Taggar Cannabisrökning Forskning Studie Tobak

Annons

CBD Buds

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda