Cannabis minskar diabetes och fetma

Publicerad:
Fetma

Trots att cannabisbrukare konsumerar i genomsnitt 600 kalorier mer per dag än icke-brukare, har de en minskad risk för fetma.

Flera vetenskapliga studier visar att cannabisrökare verkligen är smalare och har mindre midjestorlekar än icke-brukare, och data som analyserats av forskare från University of Nebraska på nästan 5000 vuxna bekräftar detta.

Ironiskt nog har cannabisbrukare också ofta en högre kaloriförbrukning, och konsumerar i genomsnitt 600 kalorier mer per dag än icke-rökare. Ändå har detta extra intag ingen betydelse för BMI (kroppsmasseindex), och i själva verket har cannabisrökare en minskad sannolikhet för fetma än icke-rökare.

Forskare från University of Nebraska, Harvard School of Public Health och Beth Israel Deaconess Medical Center testade 4 600 vuxnas blodsockervärde, kolesterolnivåer och midjemått.

Relaterade artiklar:

Studier visar att chilipeppar och marijuana har en lugnande effekt på magen
Studie visar att marijuanabruk är associerat med lägre BMI

Med faktorer som ålder, kön, tobak och alkoholbruk justerat fann de att 12 procent av dem som var aktiva cannabisrökare hade mycket mindre midjemått, bättre reglerade insulinnivåer och högre nivåer av HDL (bra kolesterol) än icke-rökare. 42 procent av gruppen rapporterade att de hade rökt cannabis i det förflutna, och medan deras resultat inte var lika stora som nuvarande cannabisrökare, visade de också ett liknande resultat.

Trots det faktum att forskare inte har alla svar på varför marijuanabrukare har lägre nivåer av fetma och diabetes, noterar de att cannabis antiinflammatoriska egenskaper, neuroprotektiva effekter, och förbättrad metabolisering av kolhydrater bidrar alla till dessa resultat.

Det rapporteras också av av NORML:

Endocannabinoider och deras receptorer finns i hela kroppen: i hjärnan, organ, bindväv, körtlar och immunceller. I varje vävnad utför cannabinoidsystemet olika uppgifter, men målet är alltid detsamma: homeostas, upprätthållandet av en stabil intern miljö trots fluktuationer i den yttre miljön.

Dessa fynd pekar på vad som i slutändan kan bli en starkt anledning till att legalisera medicinsk marijuana. Övervikt har blivit oerhört vanligt – mer än en tredjedel av amerikanska vuxna faller under denna kategori. Mer än hälften (51 procent) av Sveriges befolkning har idag övervikt eller fetma. Diabetes är något som också ökat, idag har cirka 350 000 svenskar, eller tre-fyra procent av befolkningen, typ 2-diabetes.

Även om vissa studier tyder på att marijuanabruket kan vara mer effektiv som en förebyggande åtgärd snarare än en behandling, kan en cannabinoidbehandling vara användbar för ett brett antal människor i samband med kost och livsstilsförändringar.

BMI Cannabisrökning Fetma Nebraska

Källa:

Marijuanarökning kan påverka sättet du går

Enligt ny forskning kan cannabisrökning faktiskt påverka hur du går och rör dig. En studie genomförd vid University of South Australia och publicerad i Drug and Alcohol Dependence fann att det...

#17 - Johan Trädgårdsnisse

I denna veckan avsnitt har jag en bra ursäkt att träffa Johan Trädgårdsnisse. Han studerar till trädgårdsingenjör och är en daglig brukare av cannabis. Vi pratar bl.a om Global Marijuana...