Haschbodarna är på väg tillbaka till Pusher Street

Publicerad:
Haschhandel

Under tumultet av medial uppmärksamhet revs haschbodarna på Pusher Street ner av Christianiter i höst. Men nu är stånden tillbaka.

Det ser likadant ut som vi ihåg det från den gamla goda tiden. Pusher Streets tunga rök omsluter bakgatan och under parasoll på gatan står haschförsäljare. Gatan är lite som en stormarknad lördag morgon där bås erbjuder provsmakning – mot betalning i detta fall.

Från Christianiterna är budskapet att man är förvånad över att det var möjligt att hålla båsen borta så länge:

”Vi visste att haschhandeln ville komma tillbaka, och det verkar konstigt att de har tagit så lång tid att ställa upp stånden igen”, sade talesmannen Risenga Manghezi.

På Cafe nemoland i mitten av Christiania sitter en grupp unga och delar ”cigaretter”. På borden framför kaféet har det klistrats laminerade skyltar där det står att ”här utför polisen provtagning”. Hos polisen har också märkt att försäljarna igen har etablerat i mer permanenta lösningar.

”De bås där det fanns tak och golv och kanske även en liten TV, finns inte. Men de som säljer hasch i Christiania, testar sina gränser. Det började med att det såldes ur fickan, sedan picknickbord, bänkar och nu står de med paraplyer och oljefat. Vi har varit ute flera gånger och konfiskerat utan effekt”, säger Dannie Rise, chef för polisens operativa specialavdelning.

Borgmästare Frank Jensen (S) är ledsen över situation i Christiania:

”De goda krafterna i Christiania var inte tillräckliga för att bryta brottslingarnas järngrepp, så jag uppmuntrar alla där ute att samarbeta med polisen”.

Han berättar att zonförbudet ska utökas och håller på att förhandlas nu, en åtgärd som ska hjälpa polisen.

Så kallade ”haschvakter” och ”löpare”, vilka i sig inte nödvändigtvis skapar otrygghet, kan genom sin roll som medhjälpare till försäljarna, hjälpa till att bidra till osäkerheten i området. Polisen måste också kunna förbjuda att cannabisvakter och löpare befinner sig inom ett visst område.

Under hösten blev två poliser och en civil skottskadade i fristaden när polisen under en rutinkontroll skulle gripa en man. Under gripandet skedde en skottväxling mellan honom och polisen, och den 25-åriga gärningsmannen dog senare av sina skador.

Händelsen var så våldsam att Christianiterna vid ett gemensamt möte beslutat att riva ned haschbodarna på Pusher Street och uppmuntrade kunderna att köpa sitt hasch på annat håll.

Men det enda som verkligen hjälper i kampen mot narkotikahandlare, är en legalisering, det visar Christiania.

”Vi tror att det enda som ännu inte prövats, är att skapa ett pilotprojekt för legalisering. Då går pengarna till statskassan och kan användas för att förebygga, och vi kan se att det inte är gängmedlemmar som ska avgöra om du är gammal nog att köpa marijuana”, sade Risenga Manghezi.

En legalisering har också stöd av Stadshuset och Överborgmästaren, som länge har förespråkat ett försök med laglig cannabis.

”Jag har länge förespråkat att människor försöker hitta alternativa lösningar såsom pilotprojekt med legalisering. Men det har dock hittills inte funnits någon majoritet för det ”, säger Frank Jensen.

Taggar Christiania Frank Jensen Haschhandel Köpenhamn Pusher Street

Källa b.dk

Annons

THCPO Vape

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda