Piratpartiet lyckades inte riktigt i Island

Publicerad:
Piratpartiet Island

Självständighetspartiet blev största parti i Island, visar valresultatet. Piratpartiet som innan valet spåddes som de stora vinnarna ser inte ut att få nog med stöd för att bilda regering tillsammans med sina allierade.

Självständighetspartiet en klar ledning med 30,6 procent, Den gröna vänstern 16 procent och Piratpartiet 13,3 procent.

Piratpartiet är inte politikerbroilers. Partiet består av anarkister, hackers, liberaler och nördar.

Asyl till Edward Snowden, transparens inom myndigheter och legalisering av cannabis (Island är det land i världen med flest marijuanarökare per capita).

Piratpartiet har i parlamentet drivit frågan om att bruk av narkotika ska behandlas som en sjukdom på samma sätt som överkonsumtion av alkohol.

En av fem vuxna islänningar röker cannabis någon gång under ett år. Inte i något annat land är bruket av cannabis lika utbrett. Det visar en rapport från FN-organet Undoc.

I samband med finanskraschen skenade redan höga priser för olagliga droger på Island.

Enligt FN:s ”World drug rapport 2014” röker uppskattningsvis 18,3 procent av isländare mellan 18 och 67 år cannabis. Det är den högsta procentuella andelen per capita i världen.

– Att unga människor inte röstar skadar Piratpartiet, det har ett starkt stöd bland unga. Det skulle också kunna bero på att den allmänna uppfattningen är att partiledaren inte var så bra i den sista debatten, säger Eva Heida Önnudottir.

Det är just frågan om legalisering av cannabis frågan som det svenska Piratpartiet tror på att ta hem till Sverige. Det säger partiledaren Magnus Andersson till KIT per telefon från Reykjavik där han befinner sig för att följa systerpartiets valspurt.

– En uppskattning som brukar nämnas är att någonstans mellan 500 000 till en miljon svenskar brukar cannabis regelbundet. Så det finns definitivt potential i frågan för att få stöd från väljare.

– Är det ett missbruk så är det ett medicinskt problem och inte ett juridiskt problem. De personerna behöver hjälp, inte straff. Vi anser att ett förbud mot marijuana och cannabis är ett sätt för polisen att trakassera människor som ser lite annorlunda ut. Polisen kan kräva att dessa personer ska ned till polisstationen bara på grund av misstanke, inte brott. Vi ser fler och fler som tas in till polisstationen utan att de tagit cannabis.

Taggar Legalisera cannabis Piratpartiet

Källa svt.se

Annons

THCJD Vape

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda