Danmark startar pilotprojekt för medicinsk marijuana

Publicerad:
Medicinsk marijuana

Patienter med till exempel cancer, multipel skleros eller ryggmärgsskada kan från 2018 förskrivas medicinsk cannabis.

Efter en partiöverskridande överenskommelse har man har kommit överens om ett nytt pilotprojekt, meddelar det danska hälsodepartementet.

Målet är bland annat att patienter som idag medicinerar sig med illegala droger, i framtiden kan behandlas lagligt och under kontrollerade former.

– Det är viktigt för mig som hälsominister är att patientsäkerheten är i sin ordning, säger hälsa och äldre ministern Sophie Løhde (V) i en skriftlig kommentar.

– Och jag är glad att vi nu har en utredning där utvalda grupper av patienter under någon försvarbar ram kan förskrivas medicinsk cannabis, medan vi bidrar till forskning inom detta område.

Omkring 500 patienter väntas ingå i det fyraåriga försöksprojektet, sade hälsodepartementet. Och därefter skall en utvärdering göras, så att politikerna kan besluta om att fortsätta.

Sjukdomar och symtomer som kommer med i pilotprojektet är multipel skleros, ryggmärgsskada, kronisk smärta när andra behandlingar inte funkar, liksom illamående och kräkningar efter kemoterapi.

En rad frågetecken behöver dock rätas ut innan försöket drar i gång – inte minst hur den medicinska cannabisen ska köpas in. För de danska bönderna är svaret självklart: danskt cannabis till danska sjuka.

”Vi måste en gång för alla få alla möjligheter och risker analyserade, så vi kan ta reda på om vi i Danmark ska ha en cannabisindustri, som vi känner den från exempelvis Kanada, Israel och USA”, säger Lars Hvidfeldt, vice ordförande för organisationen Landbrug & Fødevarer.

Hur som helst finns ingen anledning att importera cannabis när den går att odla på hemmaplan, anser Hvidfeldt.

”Det är enda sättet att säkra tillräckliga mängder cannabis med den rätta kvaliteten”, säger han.

Taggar Cancer Cannabisindustrin Kronisk smärta Medicinsk marijuana Multipel skleros Pilotprojekt Ryggmärgsskada

Källa bt.dk

Annons

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda