Danmark vill legalisera cannabisodling – ska skapa nya arbeten

Publicerad:
Cannabisodling

Danmarks regering vill göra det tillåtet för kommersiella aktörer att odla cannabis, som sedan ska användas för medicinskt bruk.

Tanken är att odlingen ska användas för produktion av medicinsk cannabis, eftersom läkare i Danmark efter den 1 januari kan börja skriva ut cannabis till patienter, för medicinskt bruk.

Det är bestämt sedan tidigare och cannabisen egentligen skulle ha importeras till Danmark. Men nu har den danska regeringen ändrat sig och kan istället komma att legalisera cannabisodlingar i landet. Man hoppas även kunna exportera produkten.

– Det kan ge intäkter och skapa arbetstillfällen, säger Danmarks barn- och socialminister Mai Mercado till TV2.

Det uppges finnas ett majoritetsstöd i regeringen, med stöd från Dansk Folkeparti, för förslaget.

Men det är inte staten som ska sköta odlingen. Det ska kommersiella aktörer göra, under ett hårt regelverk, rapporterar danska TV2. Den praktiska odlingen kommer att skötas av företag.

Förslaget kommer som ett komplement till att brukande av cannabis i medicinskt syfte blir tillåtet från och med årsskiftet. Det sker på prov under fyra år, vilket sedan kan permanentas av politikerna.

– När vi som regering tillåter odling av medicinsk cannabis i Danmark är det för att försäkra oss om att vi under pilotprojektet är självförsörjande, säger sundhetsminister Ellen Trane Nørby, tillhörandes partiet Venstre, till tidningen Politiken.

Förslaget har fått mycket uppmärksamhet i Danmark. Beslutet välkomnas av den danska jordbruks- och livsmedelsindustrins branschorganisation, Landbrug&Fødevarer.

Deras vice ordförande Lars Hvidfeldt säger att man i framtiden kan komma att exportera den danska cannabisen till en ”växande europeisk marknad”.

En representant för Dansk Folkeparti sparar inte på lovorden när hon möts av nyheten.

– Detta blir jag fantastisk glad av att höra. Vi har länge arbetat för detta, säger Liselott Blixt (DF).

Taggar Cannabisodling Jobb Medicinsk marijuana Pilotprojekt

Källa politiken.dk

Annons

HHCPO Vape

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda