Kenya överväger full avkriminalisering och laglig medicinsk cannabis

Publicerad:
Kenya

Reformer för medicinsk marijuana sprider sig snabbt till länder i alla kontinenter, och nu har förändringens vind nått republiken Kenya.

Den kenyanska senaten har fått in en petition från Gwada Ogot, en författare och politisk analytiker, om att avkriminalisera marijuana för personligt bruk och legalisera örten för medicinska och industriella ändamål. Senaten har gett en kommitté för hälsa i den afrikanska nationen, uppdraget att granska förslaget och återkomma med ett svar inom 60 dagar.

Om förslaget blir framgångsrikt, kommer cannabis, eller Bhang som det kallas i Kenya, att tas bort från listan över narkotika och psykotropa ämnen från 1994. Med anledning av den föreslagna omklassificeringen, vill petitionen att alla som för närvarande avtjänar fängelsestraff för brott relaterade till marijuana ska släppas fria.

I förslaget föreslås också att en Cannabis Sativa styrelse inrättas i Kenya för att övervaka produktionen och distributionen av marijuana för medicinskt bruk.

Under debattprocessen kommer Gwada bli ombedd att tala med parlamentsledamöter för att framföra sina argument. Han har förut förklarat att problemet inte är själva plantan utan lagen som kriminaliserar den.

Förslaget har också skapat några politiska kontroverser i Kenya; Senator Kennedy Mong’are överraskade hans kolleger i senaten när han erkände att han brukat cannabis i sina yngre dagar.

Senator Kennedy delade hans erfarenhet med cannabis samtidigt som han gav sitt stöd i frågan. ”Strikta regler hjälper inte. Örten missbrukas på grund av lagar som kriminaliserar den. Problemet med kenyaner är att de lever i förnekelse”, sade han.

Det verkar som förslaget skapar mycket debatt, och senatorer på båda sidorna framför passionerade argument – för och emot marijuana reformer. Mediebevakningen i Afrika citerar tydligt USA som ett utmärkt exempel på varför marijuana bör avkriminaliseras och odlas för medicinskt bruk.

Medans deadlinen på 60-dagar närmar sig, väntar tålmodiga kenyaner med förväntan för att se om cannabis reformer kommer det att bli verklighet i deras land också.

Taggar Avkriminalisera Medicinsk marijuana

Källa marijuana.com

Annons

CBD Buds

I rampljuset

Relaterade artiklar