Köpenhamn vill ha laglig haschförsäljning

Publicerad:
Danmark

Köpenhamn kommer att ansöka om tillstånd för laglig försäljning av cannabis i huvudstaden.

Stadsfullmäktige i Köpenhamn beslutade i torsdags att skicka in en ansökan till regeringen om att få göra en treårig studie av laglig marijuanaförsäljning.

Studien ska bidra till att bromsa huvudstadens problem med cannabismarknaden. Det säger Rikke Lauritzen, som är gruppledare för Unity i Köpenhamn.

– Vi tycker att den nuvarande situationen där haschhandeln sker i hemlighet och där cannabis säljs illegalt är ohållbar säger hon.

– Det är svårt att se till att barn och ungdomar inte kommer i kontakt med skumma typer. Så vi vill ha kontrollerade förhållanden.

En legalisering kan minska osäkerheten

Förslaget att skicka en ansökan till regeringen om ett försök med laglig försäljning av marijuana, kom från Enhetslistan och Liberal Alliance. Om ansökan går igenom, kommer det att bli möjligt för medborgare i huvudstaden att köpa marijuana lagligt, så länge de är över 18 år.

Rikke Lauritzen förklarar att rensningen av Pusher Street i Christiania har spridit handel med cannabis runt staden.

Hon tror att kommunens förslag kan bidra till att minska den osäkerhet som hasch skapar, t ex genom att göra det möjligt att köpa läkemedlet på apoteket.

Köpenhamn har tidigare försökt att få tillstånd om att experimentera med laglig försäljning av marijuana.

En liknande ansökan avslogs av den socialdemokratiska-ledda regeringen 2014 och Rikke Lauritzen är rädd att samma sak kommer att hända den här gången.

Hon hoppas att Liberal Alliances engagemang kommer att göra regeringen mer positiv inställd till förslaget.

Nyligen beslutades i en bred politisk överenskommelse att från 2018 inleda ett fyraårigt försök i Danmark med att läkare får skriva recept till cirka 1500 utvalda kroniskt sjuka smärtpatienter om att röka marijuana i medicinskt syfte. Något som välkomnas av bondeorganisationen Landbruk & Fødevarer om cannabisen odlas i Danmark.

Taggar Christiania Haschhandel Köpenhamn Legalisera cannabis Pusher Street

Annons

CBD Buds

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda