Mexiko godkänner medicinsk användning av marijuana

Publicerad:
Cannabis i burk

Det mexikanska parlamentet har med stor majoritet röstat för att tillåta cannabis för medicinska ändamål.

Lagförslaget tillåter inte att marijuana röks, men låter Mexiko ”utforma allmänna policyer för att reglera den medicinska användningen av denna planta och dess extrakt”.

Lagförslaget som godkändes under fredagen, med 374-7 röster och 11 nedlagda röster, tillåter marijuana för medicinska eller vetenskapliga ändamål. Lagstiftningen går nu vidare till president Enrique Peña Nieto för att bli undertecknad. President Enrique Peña Nieto svängde om medicinsk cannabis och lade fram ett lagförslag i april förra året.

Från och med förra året började den mexikanska regeringen bevilja tillstånd för att låta vissa patienter importera medicinska cannabisprodukter. Man har också avkriminaliserat små mängder marijuana och utfärdat flera tillstånd för att människor ska kunna odla och ha cannabis för personligt bruk.

Dessa tillstånd gäller emellertid bara de specifika individerna som är involverade.

Lagförslaget skulle också tillåta odling av marijuana för medicinska och vetenskapliga ändamål och industriprodukter med koncentrationer på 1 procent THC eller mindre skulle vara lagliga att köpa, sälja, importera och exportera.

Rosa Alba Ramirez från Citizens’ Movement konstaterade att ”detta inte öppnar dörren för en allmän och okontrollerad konsumtion eftersom förslaget innehåller åtgärder så hälsoavdelningen kan se till att örten inte missbrukas”.

Lagförslaget har redan godkänts av senaten i Mexiko, efter en nationell debatt om narkotikapolitik i landet som plågas av ett brutalt krig mellan rivaliserande knarkkarteller.

Arturo Alvarez från Green Party sade att ”detta är ett steg i rätt riktning för att utforska nya alternativ till en reglerad, legaliserad och övervakad användning och kan öppna en ny dörr för myndigheter så de kan bekämpa missbruk och våld som uppstår ur olagliga verksamheter inom odling, handel och konsumtion”.

Taggar Avkriminalisera Medicinsk marijuana

Annons

THCH vape Sverige

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda