Staterna svarar på Trumps kommande krig mot laglig marijuana

Publicerad:
Rättigheter
When the U.S. Supreme Court rules Thursday on the constitutionality of the Affordable Care Act, it will also rule on whether the expansion of Medicaid is an unconstitutional infringement of states' rights.

Tjänstemän i delstaten Washington lovade att bekämpa federala tillslag mot statens framgångsrika cannabisindustri efter att Vita husets pressekreterare Sean Spicer starkt antydde att Trump administrationen kan komma att slå till mot stater med laglig marijuana.

”Vi kommer att motstå alla försök att omintetgöra viljan hos väljarna i Washington”, sade statens justitieminister Bob Ferguson i en intervju med Seattle Times.

Washingtons guvernör Jay Inslee och Bob Ferguson skickade iväg ett brev förra veckan till den amerikanska justitieministern Jeff Sessions, där dom bad om att få träffas och diskutera frågan.

”Vår stats insatser för att reglera försäljningen av marijuana har lyckas”, skrev de i brevet, som släpptes på torsdagen. ”För några år sedan, gav den illegala handeln med marijuana pengar i fickorna på kriminella överallt. Nu har olaglig verksamhet i vår stat förflyttas till en noggrant reglerad marijuanaindustrin som betalar hundratals miljoner dollar i skatter. Detta frigör stora resurser för brottsbekämpare som kan skydda våra samhällen på andra, mer angelägna sätt”.

Det är värt att notera att Washingtons marijuanaförsäljning för personligt bruk översteg 1,1 miljard dollar med skatteintäkter på försäljning som nådde 410 miljoner dollar 2016.

Ferguson berättade att hans advokater redan är ”ganska beredda” på att argumentera mot federala tillslag, men de kommer att börja se över strategier nu när Spicer har skickat de första signalerna om administrationens planer för laglig marijuana.

”När han talar om ’större verkställighet’, tar jag det på allvar”, säger Ferguson, vars jurister segrade över presidentens advokater i federal domstol när de stoppade Trumps rasistiska reseförbud.

I sina kommentarer under torsdagen, sade Spicer att Trump inte motsätter sig medicinsk marijuana, men ”det är mycket annorlunda än rekreation, vilket är något som justitiedepartementet kommer att titta närmare på”.

Denna fokusering på laglig cannabis verkar vara ett avsteg från Trumps tidigare uttalanden till förmån för staters rättigheter. Men den logiken skulle innebära att Vita huset följer en konsekvent politik.

Spicers kommentarer kom samma dag som en opinionsundersökning från Quinnipiac noterat att 59 procent av amerikanerna tycker att marijuana ska vara lagligt och 71 procent skulle motsätta sig federala tillslag.

I Pueblo, Colorado, rapporterade Associated Press, att laglig marijuana hjälpt till att sponsra college stipendier, parker, förbättringar i fängelse och ett förebyggande drogprogram för skolor.

”Jag är djupt besviken över Sean Spicers uttalande om att han förväntar sig att stater kommer se ”större verkställighet” och tillslag mot vuxnas användning av marijuana. Det nationella förbudet mot cannabis har varit ett misslyckande, och miljontals väljare över hela landet har krävt en mer förnuftig strategi. Jag ser fram emot att arbeta med ledningen för vår nybildade ’cannabis caucus’, för att säkerställa att folkets önskemål i Oregon skyddas och att vi avslutar det misslyckade förbudet mot marijuana”.

Nevada, som nyligen legaliserade cannabis tänker kämpa för sina medborgare. Senatens majoritetsledare Aaron Ford sade i ett uttalande på torsdagen att om Trump blandade sig i marijuanalagar skulle det vara ett federalt övertramp och att det skulle skada statskassan som sponsrar utbildning.

”Åtgärder från Trump administrationen skulle vara en förolämpning mot Nevadas väljare och skulle råna Nevadas studenter”, säger Ford.

Taggar Bob Ferguson Donald Trump Jeff Sessions Nevada Washington

Källa hightimes.com

Annons

CBD Vape

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda