Polisrazzior mot marijuana är mer dödliga än själva drogen

Publicerad:
SWAT

Sedan 2010 har minst 20 SWAT razzior som involverar misstänkta marijuana försäljare slutat dödligt, enligt uppgifter från New York Times.

Listan över dödsfall inkluderar småförsäljare och personer som sålt enstaka jointar till en vän, liksom personer som misstänks för handel med allvarligare droger som crack eller metamfetamin, men som visade sig bara inneha marijuana. Listan innehåller också fyra poliser som dödades under razzior, avsiktligt eller på annat sätt.

Dödliga polisrazzior är en påminnelse om att en verksamhet som är lagligt och hyllad i vissa stater, så kan sälja cannabis få dig dödad i andra.

85 dödliga razzior sedan 2010

[*] 29-åriga Jason Westcott från Tampa, sköts och dödades av polisen som stormade hans hem och observerade honom med ett skjutvapen. Westcott avfyrade aldrig sitt vapen. Polisen konfiskerade totalt 0.2 gram marijuana i Westcott bostad, inte ens tillräckligt för att fylla en typisk joint.

[*] Trevon Cole från Las Vegas, som drabbades av en husrannsakan efter att en infiltratör köpt 1,8 uns av marijuana från honom. Cole var obeväpnad men sköts och dödades av en officer när han försökte spola ner marijuana en toalett. Hans familj fick så småningom 1.700.000 dollar i skadestånd från polisen.

[*] Levonia Riggins, även från Tampa, blev föremål för en husrannsakan efter att infiltratörer köpt marijuana från honom vid tre tillfällen. Riggins var i sängen vid tiden för tillslaget. Han svarade inte på officers krav och när officerarna gick mot honom gjorde Riggins en snabb rörelse. Han blev skjuten och dödad. Razzian visade inga skjutvapen, bara en liten mängd av marijuana.

Marijuana i sig är inte en dödlig substans. ”Inget dödsfall från överdos av marijuana har rapporterats”, enligt DEA. Men dödliga polisrazzior mot misstänkta marijuana försäljare bevisar hur narkotikabekämpningen kan bli ett större hot mot liv och säkerhet än bara droganvändning själv.

The Times data visar att droger är den främsta orsaken för att SWAT razzior slutar dödligt. Bland de 85 dödliga polisrazzior som har inträffat sedan 2010, har 61 av dem – eller 70 procent – börjat med misstanken om narkotika.

SWAT teamet har sitt ursprung i Los Angeles i slutet av 1960 som ett sätt att ta itu med beväpnade män som riktar pistol mot poliser eller civila. Men idag används SWAT team oftast för att hantera husrannsakningar på rutin, särskilt drogoptioner.

En studie från ACLU 2014 visade att nästan 80 procent av SWAT:s operationer bestod av husrannsakningar.

Försvarare av att taktisk använda husrannsakan mot droger säger att de är nödvändiga för att skydda polisens säkerhet. ”Det här är farliga människor vi har att göra med”, berättade en SWAT befälhavare från Arkansas för New York Times. ”Om du har ett ”droghus” intill finns nog inget polisen kan göra som skulle vara att överreagera”.

Men att sälja droger är inte i och för sig ett våldsbrott. Och med vissa droger, i synnerhet marijuana, är risken att använda läkemedlet minimal för folkhälsan. Över hälften av de amerikanska delstaterna har legaliserat drogen för medicinskt bruk, och åtta stater plus DC har legaliserat det för rekreation också.

Och medan ingen kan överdosera på marijuana, fortsätter polisen fortfarande döda människor för det – och ibland lyckas dom även få sig själva dödade. År 2013, genomförde ett SWAT team en gryningsräd på landsbygden i Texas hemma hos Henry Magee som, en uppgiftslämnare hade sagt, odlade 12 cannabisplantor i sitt hus.

Groggy och desorienterad av uppståndelsen, tog Magee fram en automatgevär och började skjuta i riktning mot dörren som officerarna bara hade slagit ner. Hans flickvän, fyra månader gravid vid tidpunkten, trodde att att de blev rånade.

När Magee och hans flickvän hörde polisen identifiera sig, överlämnade de sig själva omedelbart. Då låg polisens utredare Frede Sowders död på golvet. De konfiskerade senare 10 cannabisplantor och 4 uns av torkad marijuana från hemmet.

Det tog en jury 12 timmar för att frikänna Magee för mord. ”Alla vi kände att om jag var i sängen och hört något som fick mig att stiga upp och få en pistol, och helt plötsligt min dörr exploderar, då skjuter jag”, berättade en av jurymedlemmarna för New York Times. ”Varför i hela världen skulle man göra en stor attack mot en kille som bara odlade cannabis”?

Taggar Cannabisförsäljning Cannabisodling DEA Drogpolicy Los Angeles Polisen SWAT

Annons

THCB Vape

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda