Det är mer sannolikt att ditt barn blir förgiftad av kritor än av marijuana

Publicerad:
Kritor

En ny studie i tidskriften JAMA Pediatrics gör vågor i veckan med nyheten att det har varit en skarp uppgång i sjukhusbesök och samtal till giftinformationscentralen som rör marijuana förgiftning bland barn i Colorado.

Studien fann att antalet marijuana relaterade sjukhusbesök för barn under 10 år mer än fördubblats sedan öppnandet av Colorados lagliga marijuanamarknad, från 7st år 2013 till 16st besök i 2015. Marijuana relaterade samtal till giftinformationscentralen bland unga barn ökade också kraftigt under denna period, från 25 till 47.

Motståndarna till marijuana legalisering var snabba att hoppa på resultaten. Kevin Sabet, vd för Smart Approaches to marijuana, twittrade hans reaktion:

”Fler barn på sjukhus i CO efter legalisering – säger JAMA. Vetenskapen är onekligen här. Legalisering gör ont.”

Å andra sidan är det inte helt överraskande att en ny marknad som erbjuder en produkt för första gången kommer att leda till en uppgång i fall av oavsiktligt intag och felanvändning. Ätbar marijuana – färdigförpackat godis, brownies och liknande – är naturligtvis tilltalande för små barn och stod för nästan hälften av sjukhusbesöken i JAMA studien.

Utöver detta, är siffrorna för marijuana exponering extremt låga. Marijuana står för endast 2,3 av 1000 fall för barn 10år och yngre i Colorado, enligt JAMA studien. På nationell nivå är det mycket mer sannolikt att barn blir förgiftade av ett stort antal vanliga hushållsprodukter, såsom blöjkräm, tandkräm, eller energidrycker, än vad de är att bli förgiftade av marijuana.

En del av detta beror naturligtvis på hur vanliga dessa produkter är. Det är mycket mer sannolikt att hitta tandkräm och blöjkräm i ett hus med ett litet barn än det är att hitta marijuana – därmed är små barn mer benägna att svälja tandkräm eller blöjkräm, och oroliga föräldrar mer benägna att ringa giftinformationscentralen om det.

Det är också värt att notera att ett samtal till Giftinformationscentralen inte nödvändigtvis innebär att en förgiftning har skett – ett barn har vräkt på tandkräm på hennes tandborste meddelar ett panikdrabbad förälder i ett samtal, bara för att få operatören att berätta för föräldern att allt kommer att bli bra.

Du kan korrigera detta något genom att titta på siffror om samtal som giftcentralen får in för varje 1 miljon vuxna användare av drogen. Det finns bra siffror för hur många människor som använder varje given drog från federala undersökningar som görs varje år.

Så här är antalet samtal till giftcentralen i landet för barn i åldern 5år och yngre, av typen läkemedel barnet av misstag konsumerat, år 2014. Vi har tagit med de tre stora drogerna i USA – alkohol, tobak och marijuana – eftersom många människor använder dem och beslutsfattarna ofta använder marijuana i diskussioner med jämförelser av sprit eller cigaretter.

Samtal om barn 5år och yngre per 1 miljon vuxna användare 2014
[*] Marijuana (9)
[*] Alkohol (9)
[*] Tobak (134)

Källa: National Poison Data Center, National Survey on Drug Use and Health

Det som mest står ut här är tobak, och kan verka lite överraskande. Det är svårt att säga varför siffrorna för tobaks är så höga. Majoriteten av barnrelaterade samtal om tobak handlar om cigaretter. Det är möjligt att synen av en 2-årig gnagande på en röd Marlboro är mer obehaglig för den typiska förälder än att säga, om samma två-åring skulle smyga i sig en klunk av pappas öl. Det har också historiskt sett varit mycket mer information om hälsoriskerna av tobak och nikotin än alkohol, vilket kan spela en stor roll också.

Den intressanta siffran är för marijuana, som har exakt samma exponeringsgrad för barn som alkohol. Men politikerna i allmänhet kräver inte att alkohol skall förbjudas för att skydda barn. Detta är åtminstone delvis på grund av att laglig alkohol har funnits i evighet. Vi är bekväm med det. Men laglig marijuana är nytt, och nya saker är skrämmande.

Som Kevin Sabet noterar, ”legalisering gör ont”. Men det gör också alkohol. Det gör också tobak. Så gör också blöjkräm , tandkräm, tvättmedel och kritor (1,683 relaterade gift samtal om kritor för barn 2014, om du var nyfiken).

I år är satsar marijuana motståndare hundratusentals dollar för att bekämpa vad de säger är hoten från drogen. Men såvitt jag vet finns det för närvarande inga insatser på gång för att förbjuda kritor.

Taggar Alkohol Barn Tobak

Annons

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda