Laglig cannabis förknippas med mindre alkoholrelaterade dödsolyckor

Publicerad:
Rattfylla
Krossat whiskyglas glas och bilnycklar.

Med den ökade västerländska normaliseringen av cannabis under åren är det ingen hemlighet att många konsumenter använder cannabis som ersättning för alkohol.

Yngre generationer börjar också välja bort alkohol till förmån för cannabis och psilocybin, och ny forskning visar att lagar på statlig nivå om cannabis kan vara ännu mer inflytelserika när det gäller alkoholanvändning och dess tillhörande risker.

Enligt en ny studie publicerad i Journal International Association of Traffic and Safety Sciences Research är antagandet att legal cannabis på statsnivå minskar antalet alkoholrelaterade dödsolyckor som involverar fotgängare.

Studien genomfördes av två forskare på Florida Polytechnic University, som undersökte förhållandet mellan legalisering av cannabis och frekvensen av fotgängare involverade i dödliga olyckor mellan 1985 och 2019. Studien använde data från alla 50 stater och Washington, D.C. från Fatality Analys Reporting System, som underhålls av National Highway Traffic Safety Administration.

Författarna pekar på de potentiella fördelarna med liberalisering av cannabis utöver dess terapeutiska potential. De hänvisar till den växande litteraturen som visar en koppling mellan medicinska cannabislagar och minskade dödsolyckor i trafiken, med hänvisning till bevisen på att nedgången berodde på att alkohol ersätts av cannabis.

Analysen av övergripande dödsfall hos fotgängare, de som involverade alkohol- och laglig cannabis avslöjade ett antal resultat. I likhet med tidigare forskning fann studien att medicinska cannabislagar följdes av en statistiskt signifikant minskning av övergripande dödsolyckor på dagtid som involverade alkohol. Dödsolyckor på natten som involverade alkohol såg också en nedgång, även om resultatet inte var statistiskt signifikant.

Efter legaliseringar fann studien på liknande sätt en statistiskt signifikant nedgång i alkoholrelaterade dödsolyckor på dagtid och en nedgång i alkoholrelaterade dödsfall som inte var statistiskt signifikant. Det fanns inga uppenbara förändringar i dödsolyckor på dagtid eller nattetid som inte är alkoholrelaterade till varken medicinskt eller privat bruk av cannabis.

Studien konstaterar att detta kan vara ett komplext ämne med tanke på bristen på tillgängliga uppgifter vid legal cannabis. Det försvåras ytterligare av olika historier, policyer och normer som är statliga, även om de alla delar en gemensam tråd av laglig cannabis för vuxenanvändning.

”Från och med 2019 finner vi att legaliseringen har förknippats med lägre dödsolyckor, inte högre. Mönstret överensstämmer vidare med hypotesen om alkoholsubstitution”, avslutar forskarna. ”Specifikt är den inducerade nedgången i alkoholrelaterade dödsolyckor efter legaliseringen tillräckligt stor för att mer än kompensera för ytterligare dödsfall på grund av marijuanabruk.”

Senast ändrad:

Taggar Alkohol Bilkörning Dödsolyckor Legalisera cannabis

Källa hightimes.com

Annons

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda