Alkohol är 10 gånger mer dödlig än cannabis på vägen – visar ny studie

Publicerad:
Alkohol

Forskarna som undersökt drogprov från förare som varit involverade i mer än 3600 bilkrascher har funnit att alkohol har ungefär tio gånger större sannolikhet att orsaka en dödlig krasch än cannabis.

I en studie som publicerades tidigare i månaden i tidskriften PLOS-One tittade forskare vid universitetet i Lyon på data från alla dödsolyckor som inträffade i Frankrike under 2011.

De uppskattade den ökade risken för att köra under påverkan av olika ämnen och fann att ”förare som är påverkade av alkohol är 17,8 gånger mer benägna att bli ansvariga för en dödlig olycka” jämfört med helt nyktra förare. Förare som var påverkade av cannabis däremot är 1,65 gånger mer benägna att bli ansvariga för att orsaka en dödlig olycka.

Dessa resultat ligger i linje med de senaste studierna av körriskerna med alkohol och cannabis.

Tidigare i år fann David Bienenstock att THC-positiva förare har en 5% större kraschrisk än förare utan droger eller alkohol i sitt system. Den siffran kom från den största kontrollstudien i landet hittills, som publicerades av National Highway Traffic Safety Administration, en federal byrå.

Samma studie visade att förare med en alkoholhalt på 0.08, den lagliga gränsen i de flesta stater, var 293% mer benägna att vara involverade i en krasch. Förare som sms:ade bakom ratten hade 310% större risk att krascha.

Tidigare undersökningar ”har visat en minskad kapacitet hos förare som påverkas av cannabis, särskilt minskad uppmärksamhet, ökad reaktionstid och minskad förmåga att styra riktningen”, noterade de franska forskarna.

Förare som var påverkade av alkohol ”tenderar att köra snabbare, vilket går hand i hand med att överskatta sin egen kapacitet”, tillade forskarna, ”medan förare som påverkas av cannabis tenderar att köra mer försiktigt”.

Taggar Alkohol Bilkörning Cannabis Studie

Källa leafly.com

Annons

THCH vape Sverige

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda