Marijuanarökning kan påverka sättet du går

Publicerad:
Promenad

Enligt ny forskning kan cannabisrökning faktiskt påverka hur du går och rör dig.

En studie genomförd vid University of South Australia och publicerad i Drug and Alcohol Dependence fann att det fanns skillnader mellan hur en cannabisrökare och en icke-brukare går.

Forskare upptäckte att marijuanarökare var mer benägna att svänga knäna snabbare och med högre hastighet än icke-brukare, rapporterar Indy100. Och även om de inte hittade någon skillnad i brukarnas hastighet eller balans, fann de att personer som röker gräs flyttade sina axlar mindre jämfört med människor som inte röker cannabis.

”Det mesta av forskningen om olagligt drogbruk är inriktad på långsiktiga förändringar i kognition och psykiskt välbefinnande, säger studieförfattaren Verity Pearson-Dennett till PsyPost. ”Olagliga droger utövar sina effekter genom att ändra nivåerna av neurotransmittorer i hjärnans ’nöjescentra’, men dessa neurotransmittorer är också mycket viktiga för rörelse”.

”Det är därför möjligt att dessa droger kan påverka sättet vi rör oss. Det är viktigt att fullt ut förstå de långsiktiga effekterna av cannabisbruk, särskilt med tanke på att man avkriminaliserar användningen i många länder och att toleransen för att använda cannabis växer”.

Men om du tittar på hur någon som rökt cannabis går bredvid någon som inte gjort det så skulle du förmodligen inte märka någon skillnad, eftersom forskarna konstaterar att förändringarna i gångmönstret är så små att en expert inte skulle kunna se någon skillnad.

”Förändringarna när man gick var små nog att en neurolog som specialiserat sig på rörelseförändringar inte kunde upptäcka förändringar hos cannabisbrukarna”, förklarade Pearson-Dennett.

I pilotstudien studerade forskarna 44 personer i åldern 18 till 49 – 22 cannabisbrukare och 22 icke-brukare. De två grupperna genomgick gång- och balanstester, som analyserades genom ett rörelsesystem.

”Det viktigaste fyndet är att användningen av cannabis kan leda till subtila förändringar i sättet du rör dig”, berättade Pearson-Dennett för PsyPost. ”Men många av deltagarna i cannabisgruppen var måttliga cannabisbrukare, därför kan de som röker mer cannabis ha större förändringar”.

Som Healthline noterar, ”Effekterna som marijuana har på kroppen är ofta omedelbara. Långtidseffekter kan bero på hur du tar det, hur mycket du använder och hur ofta du använder det”.

Taggar Cannabisbruk Cannabisrökning

Annons

HHCPO Vape

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda