Cannabisklubbar godkändes av senaten i Colorado

Publicerad:
Cannabisrökning

Senaten i Colorado godkände på torsdagen, det första lagförslag i landet, att tillåta speciella cannabisklubbar. Men guvernören John Hickenlooper har sagt att han kommer att lägga in sitt veto mot förslaget man inte inför rökförbud inomhus.

Enligt lagförslaget får lokala jurisdiktioner själva bestämma om de vill tillåta cannabisklubbar dit man tar med sitt eget gräs, så länge dessa anläggningar inte serverar alkohol eller andra livsmedel utöver snacks.

I förslaget står det ingenting om att dessa klubbar kan tillåta cannabisrökning inomhus. Det innebär att det skulle vara möjligt för en klubb med medlemskap att tillåta cannabisrökning inomhus, om de är stängda för allmänheten och inte har mer än tre anställda.

Sponsorerna säger att förslaget är nödvändigt eftersom Colorado redan har ett nätverk av underjordiska, oreglerade cannabisklubbar och att städer är inte säkra på hur man ska behandla dem.

Cannabisklubbarna kan bidra till att minska kritiken om att Colorados trottoarer och offentliga parker översvämmats med cannabisrökare efter att staten legaliserade cannabis för personligt bruk år 2012.

”Vi har en hel del problem i denna stat med människor som offentligt använder marijuana”, säger republikanska senatorn Bob Gardner, från Colorado Springs som varit med och sponsrat förslaget om cannabisklubbar.

Colorado är i strid med federala droglagar för att inte göra det ett brott att röka cannabis, och justitieministern Jeff Sessions och andra medlemmar av Trumps administration har sagt att stater inte bör kunna legalisera cannabis.

”Jag tror med tanke på osäkerheten i Washington att detta inte är året för att utöka marknaden och göra dramatiska uttalanden om marijuana”, sade Hickenlooper till reportrar under onsdagen.

Vidare verkade guvernören orolig över det faktum att förslaget om cannabisklubbar inte uttryckligen förbjuder rökning inomhus. En separat åtgärd som träder i kraft i Denver, begränsar marijuanarökning till särskilda uteplatser, vilket innebär att människor kan äta eller vaporisera (förånga) cannabis inomhus men inte förbränna örten.

”Rökning är dåligt för dig”, sa Hickenlooper. ”Jag är inte säker på att det är en bra sak att uppmuntra”.

Lagstiftare som stöder klubbar håller med om att förslaget uppmuntrar till rökning inomhus.

”Dessa marijuanaklubbar för medlemmar är så privata att de är mer besläktade med att vara i vardagsrummet än att vara i en restaurang”, sade Gardner.

Tio republikaner röstade emot lagförslaget om cannabisklubbar. Några av dem berättade att de fruktar att det kommer att vara omöjligt att hindra människor från att dela eller sälja cannabis inne klubbarna, även om marijuanaförsäljning i klubbarna ska vara förbjudet enligt förslaget.

Förslaget godkändes med 25-10 röster och är nu på väg till kammaren, där dess chans ser ljus ut. Förslaget förbjuder matservice i klubbarna men tillåter dem att sälja snacks, som inte är definierade.

Statliga regler för sprit förbjuder redan försäljning av alkohol och marijuana på samma ställe, så klubbarna skulle efterlikna Amsterdams coffee shops mer än cannabisbarer.

”Jag är säker på att du kan dricka kaffe och röka marijuana, men du kan inte dricka whisky och röka marijuana”, sade Gardner.

Taggar Cannabisklubb Cannabisrökning Colorado Marijuanaförsäljning

Annons

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda