Världens ledare kräver ett slut på förbudet mot droger

Publicerad:
Marijuana omröstningar

Rapporten menar att förbud mot droger har haft ”liten eller ingen påverkan” på droganvändningen.

Världens ledare kräver ett slut på kriminaliseringen av droger.

Årsredovisningen från Global Commission on Drug Policy förespråkar att man tar bort både civila och straffrättsliga påföljder för droganvändning och innehav.

Organisationen bildades 2011 och förespråkar sedan tidigare att regeringar gör försök att legalisera droger, i första hand marijuana, för att komma till bukt med de skadliga effekterna av den illegala droghandeln.

Förbud mot narkotika har haft ”liten eller ingen inverkan” på siffrorna för droganvändning, enligt rapporten, med antalet narkotikabrukare som ökat med nästan 20 procent mellan 2006 och 2013 till 246 miljoner människor.

I panelen för Global Commission on Drug Policy finns tidigare FNs generalsekreterare Kofi Annan, den brittiska affärsmannen Richard Branson och de tidigare presidenterna i Schweiz, Colombia, Mexiko och Brasilien.

César Gaviria var president i Colombia i början av 1990-talet när kriget sinsemellan olika drogkarteller och stat härjade landet som värst. I ett pressmeddelande säger han att drogpolitiken håller på att utvecklas på lokal, regional och global nivå.

”Men för att skapa stabila och effektiva strategier för att lindra den skada som de senaste årens drogpolitik lett till, och för att förbereda för att droger ska kunna kontrolleras mer effektivt, behöver vi avskaffa all kriminalisering av privat bruk och innehav av droger”, fortsätter han.

Kofi Annan har flera gånger kritiserat den globala drogpolitiken och förespråkat en avkriminalisering. I samband med FN:s toppmöte om narkotika i april krävde han i ett öppet brev att arbetet med att skapa reglerade drogmarknader ska påbörjas.

Rapporten varnar för att förbud mot droger ger bränsle åt massfängslande och avrättningar i strid med folkrätten och driver kränkningar av mänskliga rättigheter av dem som säljer droger.

Den nämner exempel på framgångsrik avkriminaliserings politik, och pekar på Portugal som det bästa exemplet. Portugal ersatte straffrättsliga påföljder för droganvändning med civilrättsliga påföljder och hälsoinsatser för 15 år sedan.

Kommittén fördömer också de ”barbariska handlingarna” av filippinska presidenten Rodrigo Duterte, som uppmanar allmänheten att avrätta de inblandade i narkotikahandeln. Mer än 3.600 människor dödades under Dutertes första 100 dagarna i regeringshuset som en del av hans brutala tillslag mot droger.

”Efter år av de dramatiska effekterna av förbud och kriminaliseringen av människor som inte gör någon skada bara använder droger, är det dags att lyfta fram fördelarna med en väl utformad och väl genomförd människo-centrerad drogpolitik”, sade den tidigare schweiziska presidenten Ruth Dreifuss, ordförande för Global Commission on Drug Policy, i ett uttalande.

”Denna innovativa politik kan inte existera så länge vi inte ärligt diskuterar det stora politiska misstaget i det förflutna, som är kriminaliseringen av eget bruk eller innehav av olagliga psykoaktiva ämnen i nationell lagstiftning”.

I rapporten uppmanas också stater att avskaffa dödsstraffet för narkotikabrott, genomföra alternativ till straff och utforska regleringsmodeller för alla illegala droger.

Förra veckan, meddelade British Medical Journal att dom stödjer en legalisering av narkotika för första gången.

Förbudslagar har misslyckats med att minska antingen utbud och efterfrågan, minska missbruk, ta bort våld eller minska vinsten för den organiserade brottsligheten, hävdade tidskriften, och säger att det så kallade ”kriget mot droger” har varit ett misslyckande.

Tidskriften skrev också att förbud mot produktion, leverans, innehav och användning av vissa droger för icke-medicinska ändamål orsakade stor skada.

I samma nummer uppmanade den tidigare liberala demokratiska ledaren Nick Clegg och Baroness Molly Meacher, regeringen att omklassa cannabis för medicinskt bruk och granska politiken för heroinstödd behandling och krävde ett slut på straffrättsliga påföljder för personligt innehav och användning av alla droger.

Taggar FN

Annons

THCPO Vape

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda