Att sälja cannabis till minderåriga ska leda till indragen licens i Kalifornien – enligt nytt lagförslag

Publicerad:
Cannabisförsäljning

Medans Kalifornien förbereder sig för att öppna cannabisbutiker nästa år, föreslår en statlig lagstiftare ett hårt straff för företag som blir påkomna med att sälja cannabis till minderåriga köpare: förlusten av sin licens.

Lagförslaget Assembly Bill 729, som introducerades denna vecka av lagstiftaren Adam Gray skulle fastställa påföljder och rutiner för att begränsa tillgången till icke-medicinsk cannabis för personer under 21 år. Även om försäljning till minderåriga redan är förbjudet enligt lagen Proposition 64, som legaliserade cannabis för vuxna förra året. Assembly Bill 729 kräver att myndigheterna drar tillbaka en operatörs licens efter tre sådana brott inom loppet av tre år.

Lagförslaget skulle också kräva att licenstagare sätter upp skyltar med texten ”Inga personer under 21 år tillåtna”, men också möjliggöra godkända hemliga utredningar med hjälp av minderåriga köpare.

Förslaget skulle förbjuda användningen av automater eller andra automatiserade enheter för att sälja cannabis; förbjuda cannabisföretag nära lekplatser, sjukhus och kyrkor, och tillåta att personalen kan beslagta falska id-handlingar.

”Med legaliseringen av personligt bruk av marijuana under Proposition 64, är det viktigare än någonsin med skyddsåtgärder för att säkerställa att marijuana inte hamnar i händerna på barn”, sade Adam i ett uttalande.

Förändringarna skulle anpassa Kalifornien till andra stater som har en etablerad cannabismarknad för vuxna, såsom Washington och Oregon, som har liknande regler. I Washington kan man få licensen indragen efter tre brott inom loppet av tre år. I Oregon kan licensen bli indragen efter antingen två eller tre brott inom loppet av två år, beroende på om försäljningen bedöms ha skett avsiktligt.

Att förhindra att minderåriga får tillgång till cannabis är en viktig prioritering för statliga tillsynsmyndigheter till stor del på grund av justitiedepartements ”Cole memo”, ett icke-bindande dokument som innehåller en lista med prioriteringar som stater förväntas följa för att undvika ett federalt ingripande. På toppen av listan står det att man ska förhindra spridningen av marijuana till minderåriga.

Trots att tidiga studier visat att cannabisbruket bland minderåriga har varit stabil eller till och med minskat i stater där det är lagligt, är man mest orolig för att en legalisering skulle ge barnen lättare tillgång till cannabis. Det var något som påpekades ofta i förra valsäsongen, när åtta stater övervägde åtgärder för att legalisera cannabis för medicinskt eller personligt bruk.

Trots att tillsynsmyndigheter i lagliga stater har gjort id-kontroller till högsta prioritet, verkar upprepade brott vara få. ”Hittills har vi i år genomfört 569 kontroller (med minderåriga) och 49 gånger har det blivit försäljning”, sade Michail Carpenter, en talesman för Washington State Liquor Control Board, i ett e-postmeddelande. ”Ingen har gjort en tredje kränkning”.

I Oregon tänker man genomföra mer ”mindre operationer” för att testa om butiker säljer till personer under 21 år eller till de som saknar giltig id-handling. På frågan om huruvida eventuella licenstagare har gjort upprepade felsteg, svarade Mark Pettinger, ”Jag skulle säga att det inte finns några uppgifter om denna punkt”.

Taggar Cannabishandel Colorado Kalifornien Oregon Washington

Källa leafly.com

Annons

THCJD Vape

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda