Fyra av fem presidentkandidater stöder en uppmjukning av Frankrikes cannabislagar

Publicerad:
Marijuana
medical marijuana, plant flowers, close-up, medical cannabis

Polisen säger att Emmanuel Macrons förslag om att ge varningar och böter till cannabisbrukare, som står inför ett fängelsestraff enligt gällande lagar, kommer att spara tid och resurser.

Fyra av de fem huvudkandidaterna i det franska presidentvalet stödjer en uppmjukning av landets cannabislagar.

Enligt den nuvarande lagen, som infördes 1970, kan någon som tar illegala droger riskera ett års fängelse och böter på upp till 3750 euro.

Cannabis förblir dock en av de mest populära illegala drogerna i Frankrike, och 47 procent av 17-åringarna säger att de har provat örten, enligt en färsk undersökning.

Emmanuel Macron, som för närvarande leder opinionsundersökningar för första omröstningen den 23 april, och högerkandidaten Francois Fillon har båda sagt att polisen istället ska utfärda varningar och böter på plats för cannabisbruk.

Dessa åtgärder kan verka strikta, men är i själva verket en uppmjukning av den nuvarande lagen. Officerare har välkomnat förslaget, och säger att de kommer att skära ned på domstolstid och pappersarbete för ett brott som polisen i många fall blunda för.

Vänsterkandidaterna Jean-Luc Mélenchon och Benoit Hamon har sagt att cannabis bör legaliseras, medan endast Marine Le Pen, från Front National, är emot varje förändring av lagen.

”Det är en helt galen idé. I stället måste vi använda varje kraft tillgänglig för att bekämpa narkotika och narkotikahandlare”, sade David Rachline, som ansvarar för Le Pens presidentvalskampanj, till radiostationen France 2 i oktober.

Hittills har endast mindre partier, såsom de gröna eller radikal vänster och kommunistiska partier, sagt att lagen om marijuana bör ändras.

Under Macrons förslag kan polisen dela ut varningar och böter på 100 euro för de som ertappats med att röka på gatan.

Philippe Capon, från den franska polisunionen, berättade för Le Monde att den nuvarande lagen ”visat sina gränser och är relativt ineffektivt”.

”Vi måste göra framsteg, spara tid och tvinga fram kapacitet, samtidigt som vi utvecklar förebyggande åtgärder”.

Hamon har sagt att han vill legalisera cannabis helt, med statskontrollerade och beskattade försäljningsställen där vuxna kan köpa cannabis.

Men det är inte den djärvaste punkten i hans manifest – han har också sagt att det borde finnas en skatt på den rikedom som skapas av robotar som ersätter arbetet hos människor.

Melenchon har också sagt att cannabis bör legaliseras så att örten kan kontrolleras bättre. ”Kalla mig inte hycklare. Vad som är galet är att säga att det är förbjudet när vi vet att alla röker”, sa han i en video som publicerades på hans webbplats, rapporterade C News Matin.

Enligt Le Monde kan de senaste lagändringarna i ett antal amerikanska stater kan ha uppmuntrat franska politiker att ändra sig i frågan.

Kanada har också planer på att legalisera innehav av cannabis.

Taggar Avkriminalisera Emmanuel Macron Polisen

Annons

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda