DEA:s tweet avslöjar oavsiktligt stort argument för legalisering

Publicerad:
Rulla joint

En del av DEA:s misslyckade i kriget mot droger har varit att sprida felaktiga uppgifter, trots vetenskapliga bevis för motsatsen, hävdar man att marijuana är farligt och därför bör klassificeras i samma kategori som heroin.

I tisdags twittrade DEA ut ett diagram som sammanfattade ”tobaks modellen” som en framgång. Diagrammet jämför uppfattningar om tobaksbruk och marijuanabruk, och visar ett samband mellan ökad kunskap om skador och fallande användningsfrekvens.

Problemet är dock att tobak är lagligt och kunskapen om skador har ökat. Marijuana är olagligt och uppfattningen att örten är skadlig har minskat.

I DEA:s tolkning visar diagrammet att det finns ett samband mellan uppfattningar om risker och droganvändning. Diagrammet visar att när den upplevda risken för tobak steg, sjönk användningen bland elever i årskurs 12. När det gäller cannabisbruk bland jämnåriga, sjönk riskuppfattningen medans användningen stannat på ungefär samma nivå.

Det finns en annan tolkning av diagrammet som argumenterar mot DEA:s egen besatthet av att hålla cannabis olagligt.

Tobak har varit lagligt genom hela diagrammet (1973 – 2013), men under den tiden har uppfattningen om hur riskabelt det är gått upp och cigarettrökningen gått ner, sannolikt på grund av politiken mot tobak, utbildningskampanjer och höga skatter för cigaretter.

Samtidigt är cannabis fortfarande olagligt enligt federal lag, och enligt DEA:s eget diagram, fluktuerar marijuanabruk men upplevda risker fortsätter att sjunka. Allt detta trots hundratusentals gripanden varje år för innehav av små mängder cannabis.

Tjugonio stater har legaliserat medicinskt eller privat bruk av marijuana, och det finns inget tydligt samband mellan en legalisering och ökad användning bland tonåringar.

I själva verket har Scientific American två gånger om året rapporterat resultaten från undersökningar om folkhälsa och miljö i Colorado, som visat att andelen gymnasieelever som röker cannabis i Colorado var mindre än det nationella genomsnittet bland tonåringar.

Så baserat på DEA:s diagram, verkar den lagliga modellen fungera bättre:

Tobak: Lagligt. Uppfattas som farlig; minskar i användning.

Marijuana: Olagligt. Uppfattas inte som farlig; ökar i bruk.

Tack så mycket, DEA, för att bekräfta vad en stor majoritet av oss redan visste: Våra tonåringar är inte dumma.

Taggar DEA Legalisera cannabis

Källa hightimes.com

Annons

THCH vape Sverige

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda