Polen legaliserar medicinsk cannabis

Publicerad:
Medicinsk marijuana

Efter en långvarig kamp i parlamentet, blev den 1 november den första dagen cannabis kunde säljs lagligt på polska apotek.

Nästan två år efter att ha anslutit sig till polska parlamentet, har den tidigare rapparen som blev politiker, Piotr Krzysztof Liroy-Marzec, aka Liroy, äntligen lyckats få tillräckligt med stöd för att godkänna lagstiftning som legaliserar användningen av cannabis för medicinska skäl.

Liroy har gjort medicinsk cannabis till sin viktigaste fråga sedan han valdes till ledamot 2015, som medlem av den nybildade politiska rörelsen, Kuzik’15. Han introducerade lagstiftningen för medicinsk marijuana i början av 2016.

Propositionen ändrades väsentligt och avlägsnade punkter som möjliggjorde bland annat hemodling av cannabis medan vice hälsominister Krzystof Łanda hävdade att patienter redan har tillgång till vissa produkter av cannabis, såsom sprayen Sativex.

Liroy kritiserade hälsoministeriet och sade: ”Människor dör varje dag på grund av nuvarande lagar. Jag deltar på deras begravningar och du bör börja delta på dem, prata med deras familjer och berätta ansikten mot ansikte vad du fortsätter säga till media”.

Efter många förhandlingar och revisioner gick propositionen genom parlamentets underhus, där 440 lagstiftare röstade för och bara två röstade emot.

Den nya propositionen tillåter dock inte att vuxna använder cannabis för personliga skäl. Patienterna måste i stället få tillstånd att använda medicinsk cannabis från en läkemedelsinspektör, tillsammans med en läkares tillåtelse.

De kvalificerade förutsättningarna för medicinsk cannabis inkluderar kronisk smärta, kemoterapiinducerat illamående, multipel skleros, spasticitet och epilepsi. Cannabis kommer endast att finnas tillgängligt via registrerade apotek, och läkemedlet måste först registreras hos läkemedelsmyndigheten.

En oberoende undersökning år 2015 visade att 78% av befolkningen stödde legaliseringen av cannabis för medicinskt bruk, och samma andel sa att neka patienter tillgång till medicinsk marijuana är ”grymt” och bryter mot deras rätt att få tillgång till sjukvård.

Med 15 000 registrerade apotek i Polen kommer nästan 90 procent att ha tillstånd att distribuera cannabis, och den polska läkemedelsavdelningen förutser att upp till 300 000 patienter kan kvalificera sig för medicinsk marijuanabehandling. Men får patienterna tillgång till det?

Att godkänna lagstiftningen var bara det första steget. Även om det nu är lagligt för apotek att sälja cannabis till kvalificerade patienter finns det inget system för cannabisodling och eventuella cannabisprodukter måste importeras från andra länder i EU.

Ett undantag i lagen tillåter patienter som inte kan få tillgång till cannabis i Polen att besöka en av de 13 medlemsstater där medicinsk marijuana nu är lagligt för att fylla på sitta recept.

En annan mer dyrare lösning, är att importera cannabis från Kanada eller Nederländerna. Apotekare uppskattar att kostnaden per gram kommer att ligga omkring 50-60 zł (13-16 dollar), vilket blir cirka 2000 zł (550 dollar) per patient i månaden.

Senast ändrad:

Taggar Medicinsk marijuana

Källa leafly.com

Annons

HHCPO Vape

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda