Legaliserings-förslag godkänt för omröstning i New York

Publicerad:
New York

Legaliseringsförespråkare i New York är ett steg närmare en omröstning för att avsluta cannabisförbudet.

Tidigare denna månad fick gruppen Restrict & Regulat i New York sitt förslag certifierat av New York Board of Elections.

Det betyder att New Yorks invånare den 7 november 2017 kommer att rösta om en konstitutionell konvention, vilket är en av de få mekanismer som finns tillgängliga för att legalisera utan gå via statliga lagstiftare.

Enligt artikel 2 i New York-konstitutionen, ställs frågan om att hålla en konstitutionell konvention automatiskt i riksdagsvalet vart 20 år.

Det började i staten 1957, och var senast på omröstningen 1997 när det besegrades av 63-37%.

Hittills finns tre frågor som har föreslagits för konstitutionella konventionen. Prop. 1 handlar om legalisering av cannabis. Prop. 2 behandlar korruption, och Prop. 3 behandlar miljön. Man röstar ja eller nej för var och en av dessa frågor separat. Om en av dem godkänns, ska en statlig konstitutionell konvention hållas för att lösa problemet.

Därifrån är det fortfarande en lång väg till legalisering. Om väljarna vill ha en konvention kommer de statliga invånarna att behöva välja ut delegater i november 2018. Konventet skulle hållas i april 2019 och väljare skulle då kunna rösta om de föreslagna ändringarna som framkom av konventionen, i november 2019.

New York är inte det enda staten som tillåter en konstitutionell konvention. Det är faktiskt ett ganska vanlig procedur i USA, även om de inte händer allt så ofta.

En konstitutionell konvention är en samling av valda delegater som föreslår revideringar och ändringar av den statliga konstitutionen, enligt Ballotpedia. Hittills har 233 konstitutionella konventioner om statliga konstitutioner hållits i USA, medan 44 stater har regler som styr hur en konstitutionell konvention kan hållas i deras stat.

Stater kan ha skillnader i sina lagar om konstitutionella konventioner. Vissa stater, som New York, ber i en omröstning att folk godkänner att det hålls en konvention automatiskt på omröstningen var 10:de eller som i vissa stater (som New York), 20 år.

I andra stater kan statens lagstiftare placera en omröstning om huruvida väljare vill hålla en konvention.

Taggar Legalisera cannabis New York

Källa leafly.com

Annons

THCJD Vape

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda