Obama tycker att marijuana borde vara lagligt

Publicerad:
Obama

Presidenten planerar att göra något åt saken ”som privatperson”.

I en ny intervju med Rolling Stone, ger president Obama sitt stöd för en marijuana legalisering, och säger: ”Jag är inte någon som tror att en legalisering är ett universalmedel. Men jag tycker att att man bör behandla detta som en folkhälsofråga, på samma sätt som vi gör med cigaretter och alkohol, det är ett mycket smartare sätt att ta itu med det”.

Tobak och alkohol är inte förbjudet enligt statlig eller federal lag, så då borde inte marijuana vara det. Men Obama väntar tydligen tills han lämnar kontoret för att tydligt säga:

Jag kommer som privatperson ha möjligheten att beskriva vad jag tycker att vi måste göra. Men i ljuset av dessa folkomröstningar som godkänts bland annat i Kalifornien, har jag redan sagt… Att det är ohållbart på lång sikt för justitiedepartementet eller DEA att upprätthålla vissa lagar, där något som är lagligt i en stat kan få dig fängslad 20 års i en annan. Så det här är en debatt som nu är mogen, mycket på samma sätt som vi till slut gjorde framsteg på samkönade äktenskap. Just nu är våra stater laboratorier för demokrati och evolutionär strategi. I ungefär en femtedel av detta land är det lagligt.

Det låter som Obama planerar att stödja en marijuana reform ”som privatperson”. Det är synd att han inte gör mer för att främja debatten som president.

Obama har dock valt att inte störa legaliseringen, och säger att ”det är viktigt” att stater får prova på andra strategier. Han har medgett att marijuana är mindre farligt än alkohol, till gamla drogkrigares bestörtning, såsom mannen Donald Trump har valt till att bli hans nya justitieminister. Förra året sa Obama även att ”om tillräckligt många stater avkriminaliserar, kan kongressen sedan komma att omklassa marijuana” – en steg han beskrev som ”framsteg”. Men han har inte gjort något för att uppmuntra sådana framsteg genom omklassning eller uppmanat kongressen att göra om statliga marijuanalagar.

Lagstiftning som gör det nationella förbudet mot marijuana ogiltigt i stater som har legaliserat, som Dana Rohrabacher har föreslagit, skulle undanröja hotet om åtal och förverkande som hänger över statligt licensierade cannabis leverantörer, ge dem obehindrad tillträde banker och låta dem göra samma skatteavdrag som alla andra företag. En sådan lagstiftning har potential att locka stöd från både höger och vänster eftersom det räddar federalismen som republikaner vill ha kvar. Medan Obamas stöd inte skulle ha garanterat ett godkännande, skulle det ha uppmuntrat konservativa konstitutionalister att ta ställning till frågan.

Obamas uppfattning är att han har gjort allt som rimligen kunnat ha förväntats av han. När Rolling Stones utgivare Jann Wenner frågar varför han inte gjort mer för en marijuana legalisering, antyder Obama att det inte var politiskt genomförbart.

Det är konstigt att marijuana reformer framställs som en grej som bara ”progressiva” stödjer då de flesta amerikaner – 60 procent, enligt den senaste Gallupundersökningen – tycker att marijuana bör vara lagligt och en ännu större majoritet – inklusive 70 procent av republikanerna, enligt den senaste enkäten från CBS News – tycker att statliga beslut om att legalisera cannabis bör respekteras.
Marijuana federalism har möjligheten att förena väljare och politiker som annars tycker väldigt olika. Obama kunde ha utnyttjat detta för att främja ett alternativ till en situation han beskriver som ”ohållbar”. Men trots att han så småningom slutade skratta åt frågor som rörde marijuana reformer, var det aldrig en prioritet för honom.

Taggar Barack Obama Legalisera cannabis

Källa reason.com

Annons

HHCH Vape

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda