Vermont kan snart bli första amerikanska staten att legalisera cannabis utan folkomröstning

Publicerad:
Påse med cannabis

Cannabis kommer att bli lagligt för personligt bruk om guvernören undertecknar lagen.

Vermonts lagstiftare godkände på onsdagen ett lagförslag om att legalisera cannabis för personligt bruk. Om guvernören också undertecknar lagförslaget blir Vermont den nionde staten att legalisera örten och den första att göra det bara genom lagstiftning utan folkomröstning.

Statens House of Representatives röstade 79-66 för lagförslaget, som var knutet till en proposition om ökade påföljder för innehav och försäljning av opioidmedicinen fentanyl. Lagförslaget, som skulle träda i kraft i juli 2018 och tillåta vuxna över 21 år att köpa och använda örten, överlämnades av stats senaten förra veckan efter en 20-9 omröstning.

En talesman för guvernören Phil Scott, en republikan, sade att han skulle behöva överväga detaljer om lagstiftningen innan han bestämde sig för att underteckna.

”På frågan om legalisering av marijuana har guvernören sagt att han inte är filosofiskt motsatt, men vi måste se till att vissa offentliga säkerhetsfrågor besvaras”, säger Scotts talesman Rebecca Kelley i ett e-postmeddelande.

Marijuana Policy Project, en pro-legaliseringsgrupp som stött lagförslaget i flera år, applåderade till omröstningen.

”Vermonts lagstiftare gjorde historia idag”, säger Matt Simon, gruppens politiker för New England. ”Det är dags för Vermont att gå vidare med en mer förnuftig marijuana politik”.

Grannstaten Massachusetts och närliggande Maine har också legaliserat cannabis för personligt bruk. Det gjorde de efter folkomröstningar visat att en majoritet av väljarna godkände idén. Det var inte ett alternativ i Vermont, där statlig lag inte tillåter folkomröstningar av den sorten.

Lagstiftare i närliggande Rhode Island överväger en liknande åtgärd.

Taggar Legalisera cannabis Vermont

Annons

THCH vape Sverige

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda