DEA påstår att ”media” gör det svårt att åtala folk för marijuana

Publicerad:
Paparazzi

Ny rapport ger journalistiken poäng för att ha förlamat myndighetens förmåga att åtala och upprätthålla cannabislagar.

Även om US Drug Enforcement Administration (DEA) inte vill något hellre än att åtala dem som fångats för att bryta mot federala marijuanalagar, hävdar myndigheten att media gör det svårt för dem att få fällande domar.

I tisdags publicerade DEA sin årliga nationella drogbedömning, som i huvudsak är ett kluster av uppgifter från 1500 brottsbekämpande organ från hela landet, med uppgifter om många aspekter av drogkulturen.

I rapporten förväntade vi oss att myndigheten skulle förse oss med insikt i saker som internationella drogkarteller, gäng aktiviteter, receptbelagda läkemedel, illegala droger, och även laglig marijuana. Men vi kunde aldrig ha förväntat oss att byrån skulle peka ut journalistik som den skyldige till att förhindra federala åklagare från att slå ner på cannabis brottslingar.

”Ett överflöd av uppmärksamhet i media kring påståenden om eventuella medicinska fördelar, har gjort tillsyn och åtal av marijuana-relaterade brott svårare, särskilt i stater som har godkänt marijuanalagar”, lyder en sammanfattning av National Drug Threat Assessment 2016.

Även om texten inte ger några särskilda exempel där den ökade uppmärksamhet i media har stoppat DEA från att sätta marijuana brottslingar i fängelse, fick det oss att tänka på några av de uppmärksammade fallen under loppet av det senaste året där laglig cannabis segrat över federal lag.

I augusti till exempel, godkändes en lag som förhindrar den federala regeringen från att åtala medicinsk marijuana fall om inga statliga lagar brutits. En panel beordrade justitiedepartementet att lägga fram bevis som visar att minst 10 fall i Kalifornien och Washington brutit mot statliga medicinsk marijuanalagar – annars finns det ingen grund för att fortsätta granska åtalet.

”Om justitiedepartement vill fortsätta med dessa åtal, har den anklagade rätt till ”bevis förhör” för att avgöra om deras beteende varit helt godkänt av statlig lag, med vilket vi menar att beteendet strikt stämmer med samtliga relevanta villkor såsom statens lag om användning, distribution, innehav och odling av medicinsk marijuana”, skrev domaren Diarmuid F. O’Scannlain.

Denna seger blev möjlig genom det nya lagförslaget Rohrabacher-Farr Amendment – en proposition som syftar till att stoppa justitiedepartementet från att använda federala medel för att åtala laglydiga medlemmar av medicinsk marijuana samfundet.

Historien kring denna process rapporterades av allt större nyhetsorganisationer i USA, men i Sverige har det varit helt tyst.

Tyvärr finns det en möjlighet att Rohrabacher-Farr inte förnyas i framtida budgetar, vilket ger justitiedepartementet klartecken att börja trakassera apotek och patienter igen, trots staternas lagar.

Men med tanke på att DEA öppet har erkänt att den ökade uppmärksamheten i media när det gäller cannabisplantan gör det svårare för dem att göra sitt jobb, är det nu viktigare än någonsin för journalister och bloggare överallt att sprida nyheter över hela internet till stöd för en legalisering av cannabis.

Detta uppdrag kan bli mer nödvändigt under de kommande månaderna i USA, eftersom man inte vet vad tillträdande president Donald Trump tänker göra med sin makt.

[b]Denna taktik funkar med hög sannolikhet i Sverige med, vi behöver bara våga prata om det, både i medier och privat. Det måste bli normalt att diskutera, hör man det lite överallt så vänjer man sig vid tanken till slut. Är man inte bra på att skriva artiklar eller blogga kan man göra något så enkelt som att gilla och dela andra artiklar på exempelvis Facebook eller Twitter. Det gör att andra som inte är riktigt helt gröna får ta del av detta, så att också dom ser att vi behöver ha en mer human narkotikapolitik i Sverige.
Normalisera mera![/b]

Taggar DEA Medicinsk marijuana

Källa merryjane.com

Annons

THCPO Vape

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda