Indien kan vara på väg att legalisera både cannabis och opium

Publicerad:
Opium

Indien gör äntligen framsteg med sina ansträngningar att normalisera cannabis.

Framstegen för legaliserad cannabis har ökat upp de senaste åren, och det gäller inte bara i USA. Uruguay blev nyligen det första landet att legalisera marijuana fullt ut, och Kanada kommer att göra detsamma i juli. Nästa land ut är Indien som kommer att diskutera en potentiell legalisering och reglering av både cannabis och opium.

Parlamentsledamot, Dharamvir Gandhi, har föreslagit en privat medlems-proposition som ska reglera cannabis och opium, och helt legalisera medicinsk marijuana i hela Indien.

Enligt Indiatimes kommer hans proposition att diskuteras av parlamentet under den kommande vinterperioden. Den föreslagna propositionen har redan godkänts av parlamentets lagstiftningsgren.

Tekniskt sett skulle Gandhis lagförslag inte fullständigt legalisera drogerna för rekreationsändamål, men istället avkriminalisera och reglera både opium och cannabis över hela landet.

Indiens befintliga lagar om cannabis ingår i Narcotic Drugs and Psychotropic Substances (NDPS) Act från 1985, vilket gör innehav eller bruk av narkotika ett straffbart brott.

Beroende brott kan droganvändare för närvarande få upp till 20 års fängelse för att bryta mot lagen, utöver böter och andra påföljder. NDPS-lagen tillåter också regeringen att reglera, kontrollera och producera en mängd olika droger.

Förutom Gandhis att uppmana regleringen att legalisera cannabis och opium anser han att det inte borde finnas några restriktioner när det gäller medicinsk marijuana.

”Marijuana bör legaliseras för medicinska ändamål, särskilt eftersom det tjänar ett syfte i cancer,” sade han till Indiens pressförtroende.

Gandhi, en kardiolog och tidigare medlem av Aam Aadmi Party (AAP), har kollat på cannabislicensiering i flera år. Han har fått stöd från flera av sina kolleger.

Trots stödet kan det visa sig vara en lång och svår väg för Gandhi och hans föreslagna plan.

Till att börja med kommer det att dröja flera år av testning innan några cannabisbaserade läkemedel eller produkter blir tillgängliga för den indiska marknaden.

Många tror också att Gandhis tillägg av opium på propositionen slutligen kan hindra legaliseringen av medicinsk marijuana, eftersom många läkare förblir skeptiska till opium. De exakta detaljerna om opiumreglering är för närvarande oklara, men det är fortfarande en röd flagga för propositionen.

Hur som helst är det fortfarande en milstolpe att propositionen gått så här långt.

Gandhis föreslagna plan är den första privata medlems-proposition om medicinsk marijuana som ska diskuteras sedan 1985 när NDPS-lagen infördes. Dessutom utfärdade Indiens regering i augusti sin första licens till Vetenskapsrådet och Industriforskning (CSIR) som möjliggör odling och forskning av cannabis för medicinska ändamål.

Senast ändrad:

Taggar Drogpolicy Legalisera cannabis Medicinsk marijuana Opium

Källa hightimes.com

Annons

HHCH Vape

I rampljuset

Relaterade artiklar