Tyskland ett steg närmare legalisering

Publicerad:
Tyskland
Tysklands flagga svajar framför regeringsbyggnad i Berlin

Tyskland kommer att tillkännage ett lagförslag för att legalisera cannabis för vuxna de närmaste veckorna efter att ha fått positiv feedback från Europeiska kommissionen om sina förslag. Samtidigt förväntas stora förändringar i Tysklands medicinska program.

Den tyska hälsoministern Karl Lauterbach (SPD) har sagt att ett lagförslag för att legalisera cannabis kommer att tillkännages under de kommande veckorna.

Han verkar säker på att landets planer kommer att godkännas av EU efter att han i Bryssel meddelade att han hade fått ”mycket bra feedback” från Europeiska kommissionen i tisdags.

I oktober publicerade hälsoministern förslagen för legalisering av cannabis i landet.

Enligt dessa lagar skulle medborgare över 18 år tillåtas att bära upp till 30 gram cannabis för personligt bruk, och tillåtas att konsumera cannabis i offentliga utrymmen efter 20.00. Konsumenterna får också odla upp till tre plantor per person hemma.

Regeringen planerar att ta fram en folkhälso-strategi inför lagstiftningen, med interventionsprogram för ungdomar och fokus på cannabisrelaterad utbildning.

Lauterbach träffade sina EU-motsvarigheter efter oro för att hans förslag om en cannabisreform inte skulle överensstämma med europeisk lag.

Vi kommer snart att presentera ett förslag som fungerar – det vill säga som överensstämmer med europeisk lag.

Enligt lokala medierapporter kommer feedbacken från Europeiska kommissionen nu att användas för att utveckla nya förslag som kommer att presenteras under de kommande veckorna.

Även om inga närmare detaljer ännu har avslöjats, förväntas det nya förslaget överensstämma med europeisk lag och samtidigt uppnå målen för den tyska regeringen, som att till exempel minska narkotikarelaterade brott och erbjuda mer skydd för ungdomar.

Lawrence Purkiss, en branschanalytiker för Prohibition Partners, berömde regeringens ”proaktiva” och ”hälsofokuserade” strategi för vuxenbruk.

”Det är verkligen positivt att Europeiska kommissionen verkar vara ombord med Tysklands planer för legalisering av vuxenanvändning, eftersom överensstämmelse med europeisk lag är det största juridiska hindret för tillsynsmyndigheterna att övervinna vid genomförandet av denna reform”, sade Purkiss.

”Vi ser saker utvecklas snabbt nu i Tyskland, både för vuxenanvändning och medicinsk cannabisreglering.”

Samtidigt förväntas ett tillkännagivande från Tysklands federala gemensamma kommitté (G-BA), vilket kan se stora förändringar i landets medicinska cannabisram.

Kommittén har föreslagit ett antal ändringar i hur medicinsk cannabis föreskrivs enligt landets lagstadgade sjukförsäkringssystem.

Patienter kan nu behöva bevisa att de har provat andra behandlingar före cannabis, och extrakt kommer sannolikt att rekommenderas framför blombaserade produkter.

Senast ändrad:

Taggar EU Legalisera cannabis Medicinsk marijuana

Annons

HHCH Vape

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda