Cannabis kan vara mer effektivt för att minska ångest än traditionella mediciner

Publicerad:
Medicinsk marijuana

Dagliga cannabisbrukare visade sig ha ett ”dämpat” svar på stress.

Ju mer forskning som görs på cannabis, desto fler möjligheter upptäcks för medicinsk användning av örten. En ny forskningsstudie som undersöker relationen mellan cannabisbruk och stress har visat att dagliga cannabisbrukare har ett ”dämpat” svar på stress.

Denna forskning kan vara ett första steget mot att skapa en cannabinoidbaserad ångestmedicin.

Studien, som publicerades denna månad i Psychopharmacology, mätte stressnivåer genom att spåra mängderna kortisol i studiedeltagarnas saliv. Nivåer av kortisol är en tillförlitlig indikator på stress, och tidigare forskning har bekräftat att högre kortisolnivåer korrelerar med individens respons på stressiga situationer.

40 dagliga cannabisbrukare och 42 icke-brukare fick slumpmässigt slutföra Maastricht Acute Stress Test. Testet manipulerar både fysiologisk stress, där deltagarna lägger sina händer i isvatten, och psykosocial stress, där de löser svåra matematiska problem samtidigt som de utvärderas socialt.

Forskarna fann att både stressvärden och kortisolnivån var signifikant lägre hos cannabisbrukare än icke-brukare.

”Så vitt vi vet är det här den första studien som undersökt effekterna av akut stress genom kortisolnivåer i saliv hos kroniska cannabisbrukare jämfört med icke-brukare”, säger Carrie Cuttler, huvudförfattare till studien.

”Medan vi inte kommit till en punkt där vi är bekväma att säga om denna dämpade stressrespons är en bra sak eller en dålig sak, är vårt arbete ett viktigt första steg för att undersöka potentiella terapeutiska fördelar med cannabis i en tid då användningen sprider sig snabbare än någonsin tidigare”.

Tidigare studier på marijuana har visat att cannabinoider kan påverka nivåerna av GABA, en neurotransmittor i hjärnan som hjälper till att kontrollera ångest.

Traditionella bensodiazepiner som ordineras för ångest, liksom Klonazepam och Xanor, fungerar också genom att ändra GABA-nivåer. Tolerans mot dessa läkemedel byggs emellertid upp snabbt och leder ofta till beroende.

Denna nya studie tyder på att forskare kanske kan skapa en ny, cannabinoidbaserad ångestmedicin som kan mildra stress – utan biverkningar av traditionella bensodiazepiner.

Taggar Ångest Bensodiazepiner Cannabisbruk Medicinsk marijuana Studie

Källa merryjane.com

Annons

THCH vape Sverige

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda