Regelbunden cannabisrökning är kopplat till lägre BMI

Publicerad:
Fetma

För alla som någon gång har fått okontrollerbara munchies, är det inte lätt att tro att regelbunden cannabisrökning faktiskt är kopplat till att vara smal.

Fetma är en väldigt vanlig sjukdom som hela tiden ökar i världen. Idag dör fler personer av fetma i världen än av svält.

Forskare från University of Miami, som publicerade sina resultat i Journal of Mental Health Policy and Economics, säger de fann att cannabisrökare generellt har lägre body mass index (BMI) – ett mått som används för att mäta relationen mellan längd och vikt.

Med hjälp av data från National Longitudinal Survey of Adolescent Health, fann forskarna att kvinnor som röker cannabis på en daglig basis hade ett BMI på ca 3,1 procent lägre än icke-brukare. Manliga brukare hade ett BMI på cirka 2,7 procent lägre.

Denna studie från University of Miami, är inte den första att upptäcka positiva effekter hos marijuana när det gäller fetma och BMI.

Medical Daily publicerade en graf som kom från en studie år 2013, med slutsatsen att cannabis inte bara förknippas med lägre fetma men också att örten ledde till lägre nivåer av fasteinsulin och insulinresistens, som kan orsaka hyperglykemi eller hypoglykemi och andra former av diabetes.

Baserat på dessa slutsatser fastställde forskargruppen att marijuana bidragit till att förbättra kontrollen av insulin och regleringen av kroppsvikten.

År 2011 rapporterade Time Magazine om en liknande studie publicerad i American Journal of Epidemiology som fann samma samband mellan marijuana och kroppsvikt. Den fann också att fetma var lägre med nästan en tredjedel hos cannabisrökare jämfört med dem som inte deltog.

Även forskare från andra olika studier tycks också ha nått liknande slutsatser om BMI och cannabisrökning, men ingen av dem föreslog att använda det som ett verktyg för viktminskning.

Men studierna är överens om att röka cannabis på en regelbunden basis bidrar till att förbättra kontrollen av insulin och reglera kroppsvikten, vilket är en bra sak i ett land där siffror för fetma har nått rekordnivåer och fortsätter att öka.

Fetma ökar kraftigt i Sverige. Man räknar med att ungefär 800 000 svenskar lider av fetma, vilket motsvarar ungefär 14 procent av alla i åldern 16-84 år. Trots detta är fetma ett mycket större problem i många andra länder, exempelvis USA.

Två färska rapporter från Centers for Disease Control and Prevention uppgav att 38 procent av vuxna amerikaner och 17 procent av tonåringarna är överviktiga och en tredjedel i landet är överviktiga.

Taggar BMI Cannabisrökning Miami Studie

Källa hightimes.com

Annons

THCH vape Sverige

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda