Kanada startar försäljningen av cannabis

Publicerad:
Marijuana

Kanada blir första G7-nationen att tillåta cannabis för personlig bruk.

Efter 95 års förbud blev cannabis i dag äntligen lagligt i Kanada. Landet blir därmed det första större land i världen att skapa en helt laglig cannabismarknad. Uruguay var det första landet att legalisera marijuana år 2013.

Vid midnatt mot onsdag startade försäljningen, under natten var köerna långa utanför cannabisbutikerna. Mer än 1.000 cannabis-försäljningar skedde online under den första timmen i British Columbia.

I Kanada har användning av cannabis för medicinskt bruk varit laglig under en längre tid men nu får vuxna personer rätt att bära med sig 30 gram marijuana offentligt och odla upp till fyra plantor hemma.

Exakt hur reglerna kommer att se ut är oklart då landets tio provinser och tre territorier delvis själva kunnat bestämma vilka regler som gäller. I vissa provinser måste du vara 18 år gammal, i andra 19. I ett par av dem får du inte odla själv och i andra kan du handla i samma butiker som du köper alkohol i.

Cannabisbutik
Cannabisbutik fylld med allt från marijuana i glasburkar till färdigrullade jointar.

I 11 av totalt 13 provinser och territorier kommer du att kunna köpa cannabis i butiker och via nätsajter som drivs i statligt. I sex av dem kommer det att finnas privatägda cannabisbutiker.

Drygt 40 procent av befolkningen från 15 år och äldre har använt cannabis någon gång i livet och runt 16 procent har gjort det någon gång de senaste tre månaderna.

Just folkhälsan har lyfts fram som ett argument för Kanadas cannabislegalisering – åtminstone på pappret en skillnad mot legaliseringarna i vissa amerikanska delstater, som Colorado och Kalifornien, där de kommersiella och frihetliga argumenten tagit större plats i debatten.

Den nya lagen ger arbetsgivare inte några befogenheter att till exempel drogtesta sina anställda. De får således skriva sina egna policydokument kring cannabis och definiera om och hur bruket kan påverka någons arbete.

En federal tjänsteman sade att Kanada skulle benåda de människor som åkt fast för innehav på upp till 30 gram marijuana, det nya lagstadgade tröskelvärdet.

Även om bilkörning under ett cannabisrus generellt innebär mindre risk än bilkörning under ett alkoholrus, påverkar cannabis körförmågan negativt. Men det finns i dag inga bestämmelser på hur man ska bedöma THC-nivåer i relation till bilkörning och även om ett blodprov eller salivprov visar positivt behöver det inte betyda att körförmågan är nedsatt vid just det tillfället, då drogen kan spåras i kroppen en lång tid efter att man faktiskt varit berusad.

Legaliseringen är ett stort framsteg för den sittande premiärminister Justin Trudeau som hade vallöftet att ta bort vinsterna från den organiserade brottsligheten och reglera produktion, distribution och konsumtion av en produkt som miljontals kanadensare ändå brukar olagligt.

Den federala regeringen och många provinser har varit försiktiga, och börjat med ett begränsat antal butiker och produkter, inklusive inga ätbara produkter på ett år, och hård kontroll över utbudet.

Även i provinser med flera butiker är hyllorna tomma på grund av brist på produkten. En studie gjord av University of Waterloo, fann att den lagliga tillgången, endast kommer att tillfredsställa mindre än 60 procent av efterfrågan de första månaderna, men att det kommer att förändras när produktionen ökar.

Skyltfönster
Skyltfönster fyllt av ätbara godsaker gjorda på cannabis.

Inga butiker öppnades dock i Ontario, som inkluderar Toronto. Den mest befolkade provinsen arbetar med sina regler och förväntar sig inte att några butiker ska öppna förrän nästa vår.

Kanadensare överallt kommer att kunna beställa cannabisprodukter via webbplatser som drivs av provinser eller privata återförsäljare, och få det levererat till sina hem via posten.

Länder runt om i världen, många som redan tillåter medicinsk cannabis, följer noga Kanadas legalisering, som kombinerar federala regler med olika provinsbestämmelser.

I Sverige har kanadensiska cannabisbolag blivit något av favoriter. Störst i börsvärde bland kanadensarna är Canopy Growth som är värt motsvarande över 108 miljarder kronor och har över 7.000 småsparare hos Avanza. Bland Avanzaspararna är dock Aurora Cannabis ännu mer populärt med 17.400 sparare.

Den 26 oktober noteras det första cannabisbolaget i Europa, då danska Stenocare börjar säljas på Spotlight i Stockholm.

Canada sees first day of cannabis legalization

Senast ändrad:

Taggar Drogpolicy Legalisera cannabis

Annons

THCH vape Sverige

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda