Medelålders föräldrar är nu mer benägna att röka gräs än sina tonåriga barn

Publicerad:
Joint i handen

Att röka gräs ses ofta som en grej som bara rebelliska unga gör: ungdomar blir höga, i den populära fantasin, men i stort sett inte deras föräldrar.

Men nya federala data visar en fantastisk vändning av den gamla stereotypen. Medelålders amerikaner är nu något mer benägna att använda marijuana än sina tonårsbarn.

Forskningen, som släpptes i veckan av Centers for Disease Control and Prevention, fann att endast 7,4 procent av amerikanerna i åldern 12 till 17 år gamla rökt marijuana regelbundet under 2014, en minskning med 10 procent sedan 2002. Men 8 procent av 35 till 44-åringar använde marijuana regelbundet under 2014, det överträffar användning bland tonåringar för första gången sedan åtminstone 2002.

Och det är inte bara medelålders människor som röker oftare. Sedan 2002 har regelbunden marijuanaanvändning bland amerikaner i åldern 45-54 hoppat med nästan 50 procent. Bland åldrarna 55 till 64, hoppade det med hela 455 procent (nej, det är inte ett stavfel).

Och bland seniorer (ålder 65+), har månadsanvändning av marijuana ökat upp till 333 procent sedan 2002.

En stor del av debatten kring marijuana legalisering fokuserar på drogens potentiellt negativa effekter på tonåringar: ”Men barnen då?”, är en fråga man ofta hör. Visst utgör det en viss oro, eftersom ungdomar fortfarande utvecklar sina sinnen och unga vuxna är mest mottagliga för potentiella långsiktiga skador av tung marijuanaanvändning. Men den federala undersökningen av marijuanaanvändning visar att väljarna överväger att legalisera marijuana ändå och tycker att en annan fråga bör ställas: ”Men morfar då?”.

Det finns flera faktorer som kan förklara den stigande marijuanaanvändningen bland folk i medelåldern-och-upp. Den första är den ökande förekomsten av medicinsk marijuana, som nu är tillåtet i 25 stater. Allt fler äldre amerikaner vänder sig oftare till medicinsk cannabis för att behandla några av de vanligaste sjukdomar i ålderdomen, som sömnlöshet, värk och smärta.

Forskning visar, till exempel, att utskrivningen av recept för ett antal vanliga läkemedelstyper – smärtstillande medel främst bland dem – minskar i stater som tillåter medicinsk marijuana. Detta tyder på att ett stort antal äldre i dessa stater väljer behandling med cannabis före traditionella läkemedel.

Taggar Cannabisbruk Forskning

Annons

THCB Vape

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda