Två tredjedelar av polisen vill ha någon form av legalisering

Publicerad:
Polis

En ny undersökning visar att brottsbekämpande myndigheter inte är överens med regeringens förbud mot cannabis.

En ny undersökning med tusentals poliser från avdelningar runt om i USA tyder på att de flesta inte håller med den federala regeringens syn på marijuana.

Marijuana är fortfarande ett klass 1 ämne enligt federal lag, vilket innebär att det kategoriseras som en av de mest farligste drogerna, med en hög potential för missbruk och inget medicinskt värde. Men en undersökning som publicerades av Pew Research Center i onsdags visar att 68 procent av poliserna tycker att marijuana bör vara lagligt i någon form.

Nästan en tredjedel av officerarna svarade att cannabis bör vara lagligt för medicinsk och personligt bruk, medan 37 procent tyckte att det skulle vara lagligt för enbart medicinskt bruk. Bara 30 procent tyckte att cannabis inte alls bör vara lagligt.

Brottsbekämpare är mindre entusiastiska över en marijuana legalisering än allmänheten, som har visat rekordhöga nivåer i stöd för laglig cannabis under de senaste åren. Den senaste Pew undersökningen visar att 49 procent av amerikanerna tycker att marijuana bör vara lagligt för medicinsk och personligt bruk, med ytterligare 35 procent till förmån för laglig cannabis för enbart medicinskt bruk. Bara 15 procent av allmänheten anser att marijuana borde vara olagligt.

Laglig marijuana för personligt bruk har godkänts i åtta stater och Washington, D.C. Totalt har 28 stater legaliserat marijuana för medicinska ändamål.

Dessa avslappnade lagar återspeglar en förändring i offentliga attityder om marijuana, och många amerikaner vet nu att plantan har ett stort terapeutiskt värde – eller ser åtminstone örten som något mindre skadligt än andra droger såsom alkohol eller cigaretter.

Men det betyder inte att lagstiftningens prioriteringar mot marijuana har följt den allmänna opinionen. År 2015 gjorde amerikanska polisen mer än 574.000 gripanden för innehav av små mängder marijuana, fler gripanden än de gjorde för alla våldsbrott tillsammans, enligt en rapport från American Civil Liberties Union och Human Rights Watch. Data visar att svarta amerikaner fortsätter att arresteras i högre takt än deras vita kamrater, trots statistik som visar att de använder drogen i samma utsträckning.

Framtiden för marijuana på både statlig och federal nivå är högst osäker nu när tillträdande president Donald Trump förbereder sig för att ta över Vita huset. Trumps kandidat till justitieminister, senatorn Jeff Sessions, har tydligt beskrivit hans personliga motstånd mot cannabis och legaliseringsinsatser. Under en utfrågning i tisdags lämnade han dörren öppen för ökad federal inblandning i staters lagliga marijuana verksamhet, ett tillvägagångssätt som verkar gå emot Trumps uttalade ståndpunkt i frågan.

Datan från Pew undersökningen är ett resultat av online-intervjuer med 7917 brottsbekämpande tjänstemän från 54 avdelningar med poliser och sheriffer över hela USA, som gjordes mellan 19 maj och 14 augusti 2016. Man tillfrågade också 4.538 personer från allmänheten mellan 16 augusti och 12 september 2016.

Taggar Legalisera cannabis Polisen

Annons

CBG9 Vape

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda