Cannabisbruk kan öka risken för dödsfall på grund av högt blodtryck, säger ny studie

Publicerad:
Blodtryck

Resultaten av studien verkar alarmerande, men är inte fastställda.

En ny studie har rapporterat att cannabisrökare har mer än tre gånger så chans att dö av högt blodtryck än de som inte röker cannabis.

Studien innehåller tillräckligt med hål för att köra en lastbil igenom, men det kommer inte att stoppa kritiker från att använda uppgifterna. Så det är nödvändigt för konsumenterna att veta sanningen bakom dessa så kallade fakta. Här är en sammanfattning av hur studieförfattarna fick sina resultat.

Studien, som publicerades i European Journal of Preventive Cardiology, tittade på cirka 1200 amerikaner som tog National Health and Nutrition Examination Survey under 2005. Dessa svarande på ett antal frågor om hälsoproblem, bland annat frågor om deras användning av cannabis och fick genomgå en fysisk undersökning.

Forskarna jämförde sedan resultaten av denna undersökning med data om dödsfall från 2011 för samma grupp människor. Resultaten av denna jämförelse visade att de som erkänt cannabisrökning hade en 3,2 gånger större risk att dö från högt blodtryck. Den här risken visade sig öka 1,04 gånger för varje år som personen fortsatte att röka cannabis.

Studien antog dock att cannabisrökningen var konstant under hela perioden till 2011, trots att dom inte har några bevis för det.

”Stöd för liberal användning av marijuana beror delvis på att det är fördelaktigt och eventuellt inte skadligt för hälsan”, säger ledande författare Barbara Yankey.

”Det är viktigt att fastställa huruvida några hälsofördelar överväger de potentiella hälso-, sociala och ekonomiska riskerna. Om marijuanaanvändning är inblandad i hjärt- och kärlsjukdomar samt dödsfall, vilar det på hälsosamhället och beslutsfattare att skydda allmänheten”.

Medan resultaten av studien är alarmerande, är de inte nödvändigtvis avgörande. Yankey noterade i studien att det antogs att de som erkände cannabisrökning under 2005 fortsatte att röka cannabis regelbundet fram till 2011, vilket kanske inte varit fallet.

Antagandet om kontinuerlig användning står som det största felet i resultaten. Att säga att en användare har testat cannabis för tjugo år sedan betyder inte att de fortsatte att röka regelbundet varje dag sedan dess.

Vidare antog studien också att rökning är den primära formen av intag, snarare än att vapa, oljor eller ätbara produkter, som har kommit ikapp rökning som den mest populära formen för intag under det senaste decenniet.

Och medan studien kontrollerade för cigarettrökning och tidigare diagnoser för högt blodtryck, kontrollerades inte andra kardiovaskulära riskfaktorer, som diet och motion.

[quote]Våra resultat föreslår en eventuell risk för dödlighet hos de med högt blodtryck från användning av marijuana. Detta är inte förvånande eftersom marijuana är känt för att få ett antal effekter på hjärt-kärlsystemet.

Marijuana stimulerar sympatiska nervsystemet, vilket leder till ökad hjärtfrekvens, blodtryck och syreförbrukning. Akuten har rapporterat fall av angina och hjärtattacker efter marijuanaanvändning.[/quote]

Annan aktivitet som visar samma ”effekter” inkluderar kost, motion, choklad, sex och mycket mer. Medan studien tog hänsyn till tobaksbruk, ålder, kön och etnicitet, var den faktiska användningen av cannabis baserat på uppskattningar som skapats av studieförfattarna.

Studien ”visar inte att om du väljer att använda marijuana är du mer benägna att dö av hjärt-kärlsjukdom”, säger doktor Vinay Prasad, professor i medicin vid Oregon Health & Science University.

”Jag tycker att den största begränsningen med studien är att det kan finnas obemärkta skillnader mellan de personer som använde och fortsatte använda marijuana under åren i denna studie och kardiovaskulära utfall som forskarna inte justerar för”.

Ytterligare forskning kommer att behövas för att bekräfta huruvida cannabisanvändning faktiskt är ansvarig för en ökad risk för dödsfall vid högt blodtryck.

Yankey rekommenderar att forskare åtar sig ”målmedvetna utformade uppföljningsstudier för att bedöma sambandet mellan marijuanabruk och kardiovaskulär dödlighet”.

Taggar Blodtryck Cannabisbruk Propaganda Studie

Källa merryjane.com

Annons

CBD Buds

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda