Butiker i Göteborg säljer olagliga ögondroppar

Publicerad:
Ögondroppar

Ögondropparna Clear Eyes, populära bland cannabisrökare, säljs olagligt av flertalet butiker i Göteborg.

Nu konstaterar flera instanser att de säljs av flertalet butiker i Göteborg, så väl som på andra håll i landet, helt öppet. Clear Eyes kommer ursprungligen från USA och är enligt bland annat forum på internet populärt bland cannabisrökare.

Det var under ett rutinbesök i en kiosk häromveckan som stadens miljöförvaltning först uppmärksammade de olagliga dropparna.

Det första fyndet följdes av fler. Snart hade Miljöförvaltningens inspektörer hittat samma ögondroppar i ytterligare fyra, fem butiker. Samtliga butiker var återförsäljare av tobak, och har anmälts till Läkemedelsverket.

Miljöförvaltningen misstänker att problemet inte är begränsat till några enstaka kiosker.

– Med tanke på att flera av butikerna som sålt denna produkt också har fungerat som grossister finns det förstås en risk att varan finns i andra butiker också, skriver miljöinspektör Carl-Johan Skredsvik i ett mail.

Anledningen till att någon skulle vilja ha just de här ögondropparna, ett märke från USA, är att hjälper att dölja de röda ögon, som ofta förekommer bland personer som regelbundet använder cannabis. Ögondropparna från Clear Eyes, innehåller läkemedlet nafazolin, som gör dina ögon kritvita & framhäver din ögonfärg.

– Jag håller med om att det är konstigt, men jag vill inte spekulera i orsaken. Du får fråga handlarna, säger Martin Burman, utredare från Läkemedelsverket.

Läkemedelsverket har på senare tid fått in liknande tips från flera håll i landet. Myndigheten började nyligen granska försäljningen av Clear Eyes på nätet.

Det finns ögondroppar med samma aktiva substans som Clear Eyes på svenska apotek. Att den amerikanska versionen inte får säljas beror alltså endast på att den inte godkänts av Läkemedelsverket.

Av de försäljare som inspektörerna pratat med, har ingen påstått sig ha vetat om att produkten skulle vara olaglig.

Taggar Cannabisrökning Göteborg Ögondroppar

Källa svt.se

Annons

CBD Vape

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda