Finska polischefen Aarnio får 10 års fängelse

Publicerad:
Aarnio

Den finländska narkotikachefen Jari Aarnio döms till tio års ovillkorligt fängelse för sammanlagt fem grova narkotikabrott samt för 17 andra brott.

Enligt Helsingfors tingsrätt hade Aarnio en avgörande roll i ligan som smugglat över tusen kilo hasch från Holland till Finland.

Helsingfors tingsrätt ansåg att Aarnios brott var speciellt allvarligt eftersom han vid tidpunkten var en högt uppsatt chef vid narkotikaroteln vid Helsingforspolisen.

Den idag 59-årige Jari Aarno började inom finska polisen 1979 och gjorde en snabb karriär och kom tidigt till narkotikaroteln i huvudstaden. Han blev även utsedd till årets polis och chef på roteln.

Ligan som Aarnio var en del av smugglade in sex tunnor hasch från Holland till Finland år 2011. Tunnorna vägde sammanlagt 791 kilo. Narkotikan distribuerades i Finland under åren 2011-2012.

Han uppges hotat vittne till livet via ett kriminellt gäng och sätta fast oskyldig person för brott han själv begått. Och missbrukat sin ställning som polis och avsiktligen stört undersökningen.

Till brotten hör också att Centralkriminalpolisen i maj 2014 hittade 65 000 euro (drygt 600 000 kronor) i ett plastämbare i en blomrabatt hemma i narkotikachefens trädgård. Aarno uppgav själv att han fått pengarna från en numera avliden affärsman och att hinken var trix för att sätta dit honom.

Aarnio har också satt sprätt på drygt en halv miljon euro (över fem miljoner kronor) utöver sina normala inkomster. Hans förklaring är att han fått pengarna av en sedermera död affärsman på en parkeringsplats i Helsingfors.

Han döms till tio års fängelse för narkotikadelen och andra brott, men har tidigare i höst även dömts till tre års fängelse av hovrätten i en korruptionshärva. Aarnio har via en bulvan varit delägare i Trevoc, ett företag som sålt övervakningsutrustning till polisen och har i egenskap av polischef fattat beslut om polisens anskaffningar. Totalt alltså 13 års fängelse – maxstraffet som finska lagen medger, enligt Yle.

Den förre polischefen ska dessutom betala 1,3 miljoner euro till staten, hans egnahemhus i Borgå tas i beslag och han förlorar sin militära grad. Åklagaren är nöjd med domen, medan Aarnos advokat uppger att den ska överklagas.

Tolv andra personer döms samtidigt i målet för narkotika- och tjänstebrott, inklusive en kriminalöverkonstapel inom Helslingforspolisen som får 3,5 års fängelse.

Taggar Polisen

Källa svt.se

Annons

THCH vape Sverige

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda