Marijuanaindustrin har skapat mer än 18.000 nya jobb i Colorado förra året

Publicerad:
Cannabis skatt

Under 2015 skapade den lagliga marijuana industrin i Colorado mer än 18.000 nya heltidsarbeten och genererade 2,4 miljarder dollar, enligt den första analysen av sitt slag, om de ekonomiska aspekterna av laglig cannabis i staten.

Studien, som genomfördes av det ekonomiska konsultföretaget Marijuana Policy Group, bygger på två års försäljningssiffror från delstaten Colorado. Studien mätte både de direkta effekterna av legaliseringen – inklusive nära till 1 miljard dollar i försäljning år 2015 – och branschens spridningseffekter på Colorados ekonomi.

Dessa indirekta effekter av marijuana legaliseringen kom från ökad efterfrågan på lokala varor och tjänster: odlare hyrade lageryta och köpte avancerad belysning samt bevattningsutrustning.

”Om detta görs rätt, regleras rätt, beskattas rätt, kan denna industri ge verkliga ekonomiska fördelar för en stat”, sade studies medförfattare och MPG:s grundare Adam Orens i en intervju”. Om staten eller kommunerna hanterar, tillåter och genomdriver marijuana lagar på ett smart sätt, kan det kan ha stora fördelar”.

Staten gav studien uppdraget att analysera den ursprungliga marijuana marknadens storlek och efterfrågan i Colorado, samt en genomgång av hur marknaden fungerar efter legalisering.

Tidigare försök att bestämma marijuanaindustrins ekonomiska avtryck har ofta hindrats av antingen begränsad data, eller genom att undersöka statliga och nationella siffror från undersökningar och rapporter baserade på felaktiga antaganden. Dessa metoder kan leda till stora över- eller underskattningar av de verkliga ekonomiska effekterna av laglig marijuana.

Marijuana Policy Group uppskattar att majoriteten av tillväxten i den lagliga marijuanaindustrin inte kommer från en ny efterfråga på cannabis, utan snarare från en minskning av den oreglerade svarta marknaden.

”Det skulle vara lätt att förväxla den snabba tillväxten i marijuanaförsäljningen med en ny efterfråga av marijuana”, skriver Orens och hans medförfattare. ”Men så är inte fallet, den lagliga marijuanaförsäljningen ökar på grund av ett leverans skifte – bort från gråa och svarta marknaden, mot licensierade leverantörer”.

Elimineringen av den oreglerade svarta marknaden nämns ofta av legaliserings förespråkare som en fördel med att skapa en laglig kommersiell marijuanamarknad. I Colorado och Washington har den svarta marknaden fortsatt i en viss omfattning, och det ger bränsle för legaliserings kritiker.

Den nya rapporten antyder dock att den svarta marknaden reduceras avsevärt genom en legalisering och att dessa minskningar kommer att fortsätta. MPG förväntar sig att fram till år 2020 kommer mer än 90 procent av marknaden föras genom reglerade, statligt licensierade återförsäljare. De övriga 10 procent kommer från hemmaodlare och en liten del från langare som lyckas behålla en kundbas utan att övergå fullt till den lagliga marknaden.

När den punkten nåtts räknar Marijuana Policy Group med att tillväxten bromsas i statens marijuanaindustri. Marijuanaindustrins tillväxt kommer att börja likna andra industrier, som till stor del följer befolkningstillväxten.

Rapporten konstaterar att marijuana redan drar i skatteintäkter tre gånger snabbare än alkoholindustrin. År 2020 räknar man med att marijuana skatter överträffar cigarettskatter som också är en intäktsgenerator.

År 2015 genererade marijuana skatter cirka 121.000.000 dollar i intäkter till staten. Man räknar med att siffran stiger till ca 150.000.000 dollar år 2020.

Orens betonar att denna rapport bara ser på de ekonomiska effekterna av en legalisering – avsiktligt är studien blind för några effekter, positiva eller negativa, som laglig cannabis har haft på folkhälsan eller straff. Andra färska rapporter har försökt att räkna på dessa faktorer.

Orens säger vidare att smart lagstiftning inte sker av sig själv på en natt.

”I Colorado, har vi en stor regelskapande process där vi har justerat och utvecklats våra regler och kontroller för att mogna med marknaden”, sade han. Ett av dessa områden av justering har varit reglering och märkning av ätbara produkter.

Taggar Cannabismarknad Colorado Marijuanaindustrin Studie

Annons

CBG9 Vape

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda